Autoritățile britanice anunță reducerea nivelului de alertă teroristă

  • 08 Februarie 2021 18:18
Autoritățile britanice anunță reducerea nivelului de alertă teroristă

Autoritățile britanice au anunțat luni reducerea nivelului de alertă teroristă, ca urmare a unei scăderi a numărului de atacuri teroriste înregistrate în Europa, relatează dpa, preluat de Agerpres.

Regatul Unit nu se mai confruntă cu o amenințare "gravă" de producere a unor atentate teroriste, ci doar cu una "substanțială", a indicat ministrul de interne Priti Patel.

Nivelul "substanțial" de amenințare înseamnă că este în continuare probabil să se producă un atac terorist, dar nu "foarte probabil" cum era până acum.

Priti Patel le-a explicat legislatorilor britanici că acest lucru se datorează "reducerii semnificative a numărului de atacuri din Europa după cele înregistrate în perioada septembrie-noiembrie 2020".

"Terorismul rămâne unul dintre cele mai directe și imediate riscuri pentru securitatea noastră națională", a menționat ea.

Nivelul de alertă fiind încă "substanțial", publicul trebuie să dea în continuare dovadă de vigilență și să raporteze poliției orice motiv de preocupare, a adăugat ministrul.

În Regatul Unit, Centrul comun de analiză teroristă (Joint Terrorism Analysis Centre) evaluează la fiecare șase luni nivelul de alertă.

Cel mai recent atac din Regatul Unit calificat de poliție drept atentat terorist a fost atacul cu cuțitul din iunie anul trecut din orașul englez Reading, în care Khairi Saadallah (26 de ani), originar din Libia, a atacat într-un parc două grupuri de trecători, omorând trei bărbați și rănind alți trei.

Saadallah a pledat "vinovat" la acuzațiile de crimă și tentativă de crimă și a fost condamnat la închisoare pe viață, dar nu a fost acuzat de acte de terorism, cu toate că judecătorul a menționat că atacul a avut o "legătură cu terorismul".

În Europa, cel mai recent atac terorist a fost comis la începutul lui noiembrie la Viena, când patru oameni au fost uciși după ce un bărbat înarmat a deschis focul la întâmplare în centrul orașului, cu câteva ore înaintea începerii unui nou lockdown național anticoronavirus. Autorul atacului, calificat drept terorist de către guvernul austriac, a fost împușcat mortal de poliție. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,63 m/s
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău