Autoritățile australiene resping sfatul autorităților de la Beijing ca studenții chinezi să evite să meargă la studiu în Australia

  • 10 Iunie 2020 12:08
Autoritățile australiene resping sfatul autorităților de la Beijing ca studenții chinezi să evite să meargă la studiu în Australia

Autoritățile și principalele universități australiene au respins miercuri sfatul dat de Ministerul Educației de la Beijing studenților chinezi de a evita să meargă la studiu în Australia, relatează AFP și Reuters, preluat de Agerpres.

Ministerul chinez al Educației a invocat în avertismentul său de marți "numeroase cazuri de discriminare împotriva asiaticilor petrecute Australia" în urma pandemiei de COVID-19.

Aceasta, în condițiile în care studenții chinezi sunt de departe cei mai numeroși dintre străinii care studiază în Australia și constituie o sursă de venit crucială pentru universitățile din această țară în a cărei economie învățământul internațional este a patra cea mai importantă sursă de valută, cu încasări de 38 de miliarde de dolari australieni (26 miliarde dolari SUA) pe an, mai importantă, de exemplu, decât carnea de vită sau orzul.

În aprilie, după ce Canberra a evocat lansarea unei anchete internaționale cu privire la gestionarea de către China a apariției coronavirusului SARS-CoV-2, Beijingul a amenințat cu boicotarea produselor australiene de către consumatorii chinezi.

Miercuri, ministrul australian al educației, Dan Tehan, a insistat că țara sa este multiculturală, deschisă vizitatorilor din întreaga lume și a îngrădit epidemia de COVID-19, respingând afirmația Beijingului în sensul că Australia nu ar fi o destinație sigură pentru studenții străini.

La rândul ei, Vicki Thomson, directoarea generală a grupului celor opt cele mai prestigioase universități din țară, s-a declarat "foarte preocupată" de descurajarea venirii studenților chinezi, subliniind că nu dispune de nicio dovadă că în campusurile universităților australiene există probleme de discriminare rasială.

Ea a menționat că în momentul de față aceste campusuri sunt aproape goale și a deplâns faptul că sectorul universitar s-a regăsit în mijlocul unor tensiuni geopolitice.

Universitățile australiene se confruntă deja cu pierderi uriașe, estimate la 10 miliarde de euro, din cauza lipsei studenților străini ca urmare a închiderii granițelor în lupta anti-coronavirus.

Și ministrul australian al comerțului, Simon Birmingham, a atenționat miercuri că economia Australiei, confruntată deja cu prima recesiune în 30 de ani din cauza coronavirusului, va avea de suferit dacă studenții chinezi dau curs avertismentului Beijingului.

"Vom resimți efectul, dacă scade numărul studenților internaționali", iar pe termen lung pierderea studenților chinezi "nu va contribui cu nimic la buna înțelegere dintre țările noastre", a declarat presei Birmingham, care în ajun a asigurat că Australia are "toleranță zero" față de rasism.

China este principalul partener comercial al Australiei și principala sursă de studenți străini, chinezii reprezentând peste 37% dintre cei 442.200 de studenți străini din Australia, în 2019, conform datelor Ministerului educației. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău