Autoritățile au prezentat realizările și prioritățile Moldova IT Park

  • 29 Octombrie 2021 11:03
Autoritățile au prezentat realizările și prioritățile Moldova IT Park

Transformarea digitală a țării și angajamentul statului în dezvoltarea parcului IT au fost discutate în cadrul Sum IT Up, un eveniment organizat de către Administrația Moldova IT Park, în parteneriat cu Ministerul Economiei. Conducerea Parcului a prezentat evoluția înregistrată de rezidenți în primul semestru al anului curent și prioritățile setate pentru perioada următoare, transmite MOLDPRES.

În pofida constrângerilor impuse de pandemie, cifra de afaceri realizată de către rezidenții Moldova IT Park în anul 2020 a depășit cu 25% venitul prognozat, circa 80% fiind export de servicii. Numărul de angajați ai companiilor rezidente a fost, la fel, în creștere și a ajuns la peste 12 mii de persoane, scrie sursa citată

”Evoluția cifrei de afaceri în industria IT, în ultimii ani, confirmă faptul că Moldova IT Park a devenit un catalizator de dezvoltare și diversificare a industriei IT din Republica Moldova, factorul decisiv de competitivitate a acesteia la nivel regional. Numărul rezidenților a depășit, recent, cifra de 880 companii, dintre care 169 sunt companii cu capital străin din 35 de țări. Rezultatele atinse au depășit de două-trei ori indicatorii prognozați la crearea parcului. Reiterăm suportul inițiativelor de dezvoltare a parcului și de facilitare și susținere a activității rezidenților”, a precizat Andrei Cușcă, șef de direcție la Ministerul Economiei.

Guvernul a ajustat recent modalitatea de organizare și funcționare a Administrației parcului. Astfel, rezidenții actuali vor putea interacționa la distanță cu Administrația parcului, iar pentru potențialii rezidenți a fost simplificată procedura de aderare.

De asemenea, Ministerul Economiei în continuare asigură activitatea Comisiei „IT Viza” și eliberarea avizelor la adresa Biroului Migrație și Azil, iar rezidenții parcului pot atrage specialiști și manageri de înaltă calificare din străinătate, beneficiind de permise de ședere cu drept de muncă pe termen de 2 sau 4 ani, cu posibilitate de prelungire. De la lansare până în prezent, de acest mecanism au beneficiat 72 de angajați străini ai rezidenților.

”Moldova IT Park” este o platformă creată de Guvern pentru stimularea investițiilor și dezvoltarea afacerilor IT, cercetare, dezvoltare și inovare digitală. În prezent, în Parc sunt înregistrate peste 880 de companii rezidente, cu peste 13.6 mii de angajați și un venit prognozat pentru anul curent de peste 5,4 miliarde lei. Pe parcursul anului 2020, rezidenții „Moldova IT Park” au contribuit cu peste 540 milioane de lei la Bugetul Public Național, din impozit unic și alte taxe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
23,69
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:2,57 m/s
Sun
25
Mon
25
Tue
29
Wed
27
Thu
22
Arhivă Radio Chișinău