Autoritățile atenționează asupra fenomenul cerșetoriei cu implicarea copiilor

  • 09 Februarie 2016 17:42
Autoritățile atenționează asupra fenomenul cerșetoriei cu implicarea copiilor

Autoritățile îndeamnă cetățenii să nu ofere bani copiilor, dar și adulților cu copii, care cerșesc în stradă. Oamenii sunt rugați să apeleze la 902 și să sesizeze organele de poliție, care ulterior, vor implica autoritățile tutelare.

Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului a lansat marți, 9 februarie, o campanie prin care își propune să informeze populația cu privire la fenomenul exploatării copiilor prin cerșetorie și cu privire la consecințele acordării banilor copiilor care cereșesc, transmite IPN.

Campania cu genericul „Nu le mai da bani! Ajutați-ne să-i protejăm” este lansată în contextul în care o problemă substanțială cu care se confruntă societatea în prezent este amploarea fenomenului cerșetoriei cu implicarea copiilor. În cadrul campaniei de informare, vor fi distribuite pliante de informare și va fi difuzat un spot publicitar. Aceste acțiuni au drept scop sensibilizarea populației referitor la problema cerșitului în rândurile copiilor.

Șefa Direcției, Svetlana Chifa, este de părerea că fenomenul cerșetoriei cu implicarea copiilor este în continuare actual în Chișinău, iar pentru mulți cerșitul a devenit deja un mod de viață. De multe ori copiii revin în stradă chiar dacă anterior au fost sesizate autoritățile, iar copiii au fost plasați în centre speciale.

Svetlana Chifa a mai adăugat că în conformitatea cu legea, părinții, a căror copii cerșesc, riscă o amendă de la 600 până la 800 de lei sau muncă neremunerată în folosul societății. Aceasta a spus că pentru a evita situațiile când copiii se întorc să cerșească în stradă, uneori este nevoie să fie întreprinse măsuri drastice, precum separarea acestora de părinții lor.

Specialistul din cadrul Direcției, Ianoș Jitari, a spus că majoritatea copiilor nu recunosc că au fost impuși să cerșească de către cineva. Potrivit lui, copiii sunt nevoiți să cerșească din cauza sărăciei, menționând că de cele mai multe ori, părinții acestora nu vor să muncească. „Acești copii care sunt depistați sunt plasați la Serviciul de plasament de urgență, dar copiii fug din serviciile noastre de plasament și revin înapoi în stradă, așa e practic de fiecare dată.”, a declarat Ianoș Jitari.

Potrivit datelor de la Direcție, în anul 2015, au fost identificați 26 de copii implicați în cerșit, 5 fiind din Chișinău, iar alți 21 din afara municipiului. În 23 de cazuri, copiii cerșeau alături de mamele lor.

Campania de informare cu privire la fenomenul cerșitului și exploatarea copiilor prin cerșit este organizată de Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului în colaborare cu organizațiile neguvernamentale și cu Inspectoratul General al Poliției.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:1,03 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Arhivă Radio Chișinău