Autoritățile afirmă că datoriile pentru gaz sunt contabilizate separat pentru cele două maluri ale Nistrului

  • 07 Iunie 2017 15:52
0%
00:00:00
00:00:00

Ministerul Economiei afirmă că încheierea unui contract de procurare a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan corespunde cadrului legal și că astfel ar fi posibilă chiar reducerea tarifelor de distribuție pentru consumatori. Pe de altă parte, mai mulți experți susțin că, de fapt, prețul pe care îl va achita Republica Moldova pentru energia electrică va fi dublu, pentru că în acest fel este susținut regimul de la Tiraspol, care nu achită pentru gazul livrat de Federația Rusă.

Odată cu reluarea achizițiilor de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, cu denumirea oficială ”Centrala termoelectrică Moldovenească”, Republica Moldova continuă subvenționarea regimului separatist de la Tiraspol, afirmă expertul în domeniul energetic, Sergiu Tofilat. El a explicat faptul că Centrala de la Cuciurgan achiziționează gaz natural pentru producerea energiei electrice prin intermediul Tiraspoltransgaz, de la Gazprom, fără să achite pentru acesta. În acest fel s-a acumulat o datorie istorică de peste 6,5 miliarde de dolari, a amintit Sergiu Tofilat.

„Din cauza faptului că regiunea separatistă nu plătește consumul de gaze 48 la sută din PIB a fost subvenționat de Gazprom, ia Moldova Gaz este utilizată pentru a legaliza această finanțare. Pe lângă faptul că noi vom plăti factura de energie către Centrala termoelectrică Moldovenească, de 45 dolari pentru megawatt, suplimentar vine și factura pentru datoria la gaz. În total, vom primi o factură de 105 dolari pentru un megawatt”, a declarat Sergiu Tofilat.

Ministrul adjunct al Economiei, Vitalie Iurcu, a declarat, în cadrul ședințe comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, că datoriile la gaz sunt contabilizate separat pentru cele două maluri ale Nistrului. El a mai spus că apariția celui de-al doilea furnizor de energie electrică va preveni majorarea tarifelor.

„În cazul respectiv, Energocom cumpără energie electrică direct de la ”Moldavskaia GRES”, fără intermediari, fapt ce va micșora riscul de neplată a gazului. În cadrul SA ”Moldova Gaz” se duce o evidență clară a consumului de gaz care este consumat de Tiraspoltransgaz și Republica Moldova.

Contractul cu DTEK Ucraina presupunea că prețurile pot să fie ajustate trimestrial, iar pentru trimestrul trei deja avem prețul prognozat să crească cu 1,8 procente. În condițiile noului aranjament contractual, urmează ca prețul mediu să se micșoreze, nu să crească, ceea ce era inevitabil, dacă am fi avut numai o sursă”, a precizat Vitalie Iurcu.

Vitalie Iurcu a mai amintit că licitația din 31 martie 2017, în urma căreia a fost desemnată câștigătoare compania Energocom, s-a desfășurat conform unor noi instrucțiuni, elaborate cu sprijinul Secretariatului Comunității Energetice. 

Acum două luni, Energocom a decis achiziționarea energiei electrice de la o companie ucraineană. Ulterior, Energocom a negociat și cu Centrala de Cuciurgan și a obținut un preț de 45 de dolari pentru un megawatt, mai mic decât cel oferit de compania ucrainean cu 10%, iar această nouă tranzacție nu era necesar să fie efectuată prin noile proceduri de achiziții, a mai precizat ministrul adjunct al Economiei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău