Autoritățile admit că la alegerile prezidențiale există riscul ca peste hotarele țării să fie deschide mai puține secții de vot decât numărul aprobat de către CEC

  • 09 Octombrie 2020 10:43
Autoritățile admit că la alegerile prezidențiale există riscul ca peste hotarele țării să fie deschide mai puține secții de vot decât numărul aprobat de către CEC

Autoritățile admit că la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie există riscul ca pentru diaspora să fie deschise mai puține secții de vot decât numărul aprobat de Comisia Electorală Centrală. Acest lucru depinde de evoluția situației epidemiologice în țările gazdă și de eventualele restricții sanitare. Totodată, CEC informează că persoanele care vor fi depistate cu febră la intrarea în secțiile de votare își vor putea exercita dreptul la vot, fiind luate măsuri sumplimentare de prevenire a răspândire a COVID-19.  

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea a comunicat în cadrul unui briefing de presă că la scrutinul prezidențial vor fi amenajate peste hotarele Rep. Moldova în total, 139 de secții de vot, cu 39 de secții mai mult decât la alegerile prezidențiale din 2016. Totuși, din cauza situației epidemiologice și a unor eventuale restricții sanitare impuse de țările gazdă, există riscul ca unele secții să nu fie deschise, susține șeful diplomației de la Chișinău:

Este adevărat că acest risc persistă și a persistat și acest risc a fost sesizat, identificat de către noi și am informat și Comisia Electorală Centrală. Există anumite evoluții, situații de care suntem conștienți că pot să apară. Deaceea prima soluție pe care am propus-o noi, atunci când nu există posibilitate de a deschide  o secție de votare, opțiunea alternativă ar fi votul în cea mai apropiată secție de votare care este deschisă în apropierea celei care nu poate fi funcțională din considerente de evoluție epidemiologică dintr-un stat sau altul, a spus Oleg Țulea.  

Ministrul a precizat că procedura de identificare a spațiilor pentru amenajarea secțiilor de votare este în proces de finalizate. Ulterior, vor fi organizate sesiuni de informare a cetățenilor din diasporă despre locul amplasării acestora.

Oleg Țulea a mai spus că va fi desemnat un număr mai mic de președinți ai secțiilor votare în străinătate având în vedere restricțiile de călătorie impuse de unele state. Vor fi ultilizate resursele care există în cadrul misiunilor diplomatice, inclusiv prin realocarea unor diplomați dintr-o țară în alta, a menționat ministrul.

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a informat la rândul său că în cazul în care o persoană care va veni la secția de votare și va fi febrilă, ea își va putea exercita dreptul la vot. În cadrul secțiilor de votare va fi amenajat un spațiu special pentru asemenea persoane, a precizat președintele CEC.

Momentan elaborăm o modificare la instrucțiunea elaborată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică care la propunerea CEC va opera completări prin autorizarea amenajării unui loc special în cadrul secției de votare și a unei mese și urne speciale unde vor putea vota persoanele care atestă simptome de febră, în acest sens fiindu-le asigurat dreptul la vot, a precizat Dorin Cimil.

Autoritățile au făcut apel către partidele politice și organizațiile neguvernamentale să delege și să solicite acreditarea în străinătate a observatorilor la alegerile din 1 noiembrie pentru a asigura un proces electoral transparent, credibil și corect.

La alegerile din 1 noiembrie, cetățenii din diasporă vor putea vota în baza buletinului de identitate,  a pașaportului, inclusiv, expirat și a livretului de marinar.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău