Autoritatea Palestiniană cere țărilor arabe să boicoteze statele care mută ambasadele în Ierusalim

  • 28 Decembrie 2017 15:11
Autoritatea Palestiniană cere țărilor arabe să boicoteze statele care mută ambasadele în Ierusalim

Autoritatea Palestiniană va cere oficial unor state arabe să boicoteze politic și economic țările care își transferă ambasadele din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, anunță ministrul palestinian de Externe, Riyad Al-Malki.

Riyad Al-Malki a declarat joi că le va cere reprezentanților țărilor arabe care vor participa la reuniunea programată pe 6 ianuarie în Iordania să aplice rezoluțiile Summitului de la Amman din 1980, care includ boicotarea politică și economică a statelor ce își mută ambasadele din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, informează site-ul de știri palestinian PNN.ps.

Miniștrii de Externe din Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Maroc și Iordania, precum și reprezentantul Autorității Palestiniene se vor întâlni pe 6 ianuarie pentru a analiza decizia SUA de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Riyad Al-Malki a declarat pentru postul de radio Vocea Palestinei că Guatemala este deja vizată de boicotul statelor arabe.

Autoritatea Palestiniană condamnă vehement declarațiile președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, despre mutarea Ambasadei din Israel la Ierusalim, oficiali palestinieni argumentând că este vorba de încălcarea rezoluțiilor ONU, iar reprezentantul României a fost convocat pentru explicații.

Ministerul palestinian al Afacerilor Externe l-a convocat miercuri pe reprezentantul României, după anunțul privind analizarea cu seriozitate a posibilității mutării Ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Amal Jado, secretar de stat pentru Afaceri Europene în Ministerul palestinian de Externe, a exprimat furie în legătură cu declarațiile făcute de președintele Camerei Deputaților din România, liderul PSD Liviu Dragnea, privind posibilitatea mutării Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Oficialul palestinian a atras atenția că o astfel de hotărâre ar încălca reglementările internaționale, inclusiv rezoluții ONU, în special Rezoluția 478 a Consiliului de Securitate ONU, intrând în contradicție și cu poziția Uniunii Europene privind statutul orașului Ierusalim.

Liviu Dragnea a declarat vineri că România ar trebui să se gândească serios să mute Ambasada din Israel la Ierusalim, el invocând "chestiuni practice", legate de faptul că instituțiile centrale ale Israelului se află la Ierusalim. "Eu vă spun care este punctul meu de vedere. Eu cred că România ar trebui să se gândească serios să mute ambasada României din Israel în Ierusalim. Ar trebui să ne gândim foarte serios", a spus Dragnea, solicitat să comenteze faptul că președintele american, Donald Trump, a recunoscut orașul Ierusalim drept capitală a Israelului. Întrebat de ce ar trebui să se întâmple acest lucru, Dragnea a răspuns: "Sunt și chestiuni practice. Toate instituțiile centrale ale Israelului sunt în Ierusalim și ambasadorii și personalul Ambasadei fac naveta de la Tel Aviv la Ierusalim. Cred că ar trebui să ne gândim serios ca Ambasada României în Israel să fie mutată la Ierusalim".

Sursa: Mediafax

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:71 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău