Autoritatea Națională de Integritate își exprimă îngrijorarea față de un proiect de modificare a Legii cu privire la ANI, inclus pe agenda ședinței de astăzi a Parlamentului

  • 16 Decembrie 2020 12:15
Autoritatea Națională de Integritate își exprimă îngrijorarea față de un proiect de modificare a Legii cu privire la ANI, inclus pe agenda ședinței de astăzi a Parlamentului

Autoritatea Națională de Integritate își exprimă îngrijorarea față de un proiect de modificare a Legii cu privire la ANI, inclus pe agenda ședinței de astăzi, 16 decembrie 2020, a Parlamentului.

Autoritatea care verifică declarațiile de averile și interese ale demnitarilor și funcționarilor publici a dat aviz negativ săptămâna trecută la acest proiect și semnalează că atenționările ANI față de acest proiect de lege nu au fost luate în considerație. Modificările propuse vor conduce la blocarea activității inspectorilor de integritate, prin reducerea semnificativă a instrumentelor anticorupție de care dispun și la imposibilitatea realizării pe deplin a misiunii Autorității.

Un grup de deputați PSRM au inițiat un proiect de modificare a legislației privind controlul averii, astfel încât procedura de control al averii și intereselor personale va fi diminuată de la 3 ani până la cel mult 1 an de la încetarea funcției/mandatului. De asemenea, ei propun prescrierea sancțiunii disciplinare, în caz de încălcare a regimului juridic al incompatibilităților.

Aceste prevederi lasă impresia că unii din semnatarii inițiativei legislative ar putea fi interesați de încetarea unor proceduri față de unii demnitari sau neinițierea lor, susține ANI.

Proiectul a fost pus pe ordinea de zi a ședinței Comisiei Juridice Numiri și Imunități a Parlamentului din 10 decembrie, fără avizul Guvernului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău