Autoritatea Canalului Suez a anunțat venituri record, în pofida blocajului provocat de nava Ever Given

  • 03 Ianuarie 2022 16:23
Autoritatea Canalului Suez a anunțat venituri record, în pofida blocajului provocat de nava Ever Given

Autoritatea Canalului Suez a anunțat că în 2021 a înregistrat venituri anuale record, de 6,3 miliarde dolari, cu 12,8% mai mari față de cele din anul anterior (5,6 miliarde dolari), în pofida faptului că timp de șase zile canalul a fost blocat din cauza eșuării navei port-container Ever Given, transmit Xinhua și AP, potrivit Agerpres.

Președintele Autorității Canalului Suez (SCA), amiralul Osama Rabie, a informat că în 2021 au trecut prin acest canal 20.649 de nave, o creștere de 10% față de 18.830 nave în 2020. Acesta a apreciat că nivelul record al veniturilor reflectă flexibilitatea Autorității Canalului Suez în gestionarea crizelor provocate de pandemia de COVID-19.

În noiembrie, SCA anunțase că va majora cu 6% taxele pentru tranzitarea Canalului Suez, începând din februarie 2022.

La finele lunii martie, nava Ever Given a eșuat pe diagonala canalului Suez, din cauza vântului puternic însoțit de o furtună de nisip care a redus vizibilitatea, blocând una dintre cele mai aglomerate rute de navigație ale lumii. După ce a fost repusă pe linia de plutire, în data de 29 martie, nava a fost vizată de un ordin de restricție, în condițiile în care Autoritatea Canalului Suez (SCA) a încercat să obțină despăgubiri de la proprietarul navei, firma japoneză Shoei Kisen și asigurătorii săi. După ce părțile au ajuns la un acord privind despăgubirile, în data de 7 iulie, nava Ever Given a ridicat în sfârșit ancora după 100 de zile în care a fost imobilizată în Egipt.

Blocarea Canalului Suez a perturbat unele lanțuri mondiale de aprovizionare, în condițiile în care fluxurile mondiale de transport erau oricum afectate de pandemia COVID-19. Prin Canalul Suez tranzitează circa 30% din traficul maritim mondial de transport containere și circa 12% din comerțul global de bunuri.

Canalul Suez, care leagă Mediterana de Marea Roșie, asigură cea mai scurtă rută de transport maritim între Asia și Europa. În 2020, au trecut prin această cale maritimă aproape 19.000 de nave, adică o medie de 51,5 nave în fiecare zi. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău