Autorii sesizării la CCM: Legea privind statutul special al limbii ruse este discriminatorie

  • 23 Ianuarie 09:12
Autorii sesizării la CCM: Legea privind statutul special al limbii ruse este discriminatorie

Deputatul Octavian Țîcu, autor al sesizării la Curtea Constituțională privind statutul special al limbii ruse, este de părere că legea declarată neconstituțională de Înalta Curte, este una discriminatorie în raport cu românii din Republica Moldova, care constituie 80 la sută din populația țării, notează IPN.

„Socialiștii doresc ca sub umbrela limbii ruse să atragă toate minoritățile etnice din Republica Moldova și să le contrapună majorității românești. Noi trăim într-un stat în care cu excepția regiunii transnistrene, asupra căreia nu avem drept constituțional, românii reprezintă 80% din populație. Asta înseamnă discriminarea românilor”, a afirmat deputatul Octavian Țîcu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR Moldova.

Deputatul PPDA, Dinu Plîngău, alt autor al sesizării la Curtea Constituțională, crede că legea privind  funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova este necesară socialiștilor pentru a obține capital politic în rândul vorbitorilor de limbă rusă, în eventualitatea organizării unui scrutin parlamentar anticipat.

„Minoritatea etnică rusă este a treia ca pondere în Republica Moldova, din acest punct de vedere sunt lezate drepturile celorlalte minorități, ucrainenii, găgăuzii. În cazul în care vom avea alegeri parlamentare anticipate, PSRM încearcă să se repoziționeze, apelând la electoratul lor tradițional, mai ales în contextul în care pe arena politică au mai apărut partide care se declară prorusești, încercând să câștige teren politic”,  a spus Plîngău la a aceeași emisiune.

După declararea neconstituționalității legii privind statutul special al limbii ruse de către Curtea Constituțională, deputații PSRM au anunțat că în sesiunea parlamentară de primăvară-vară, vor propune plenului aprobarea unui proiect similar de lege.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,37 m/s
Fri
10
Sat
5
Sun
2
Mon
2
Tue
3

Curs oficial BNM 26 Februarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3426 0.0702
USD 17.4546 -0.0313
RON 4.3784 0.0148
UAH 0.6257 0.0001
RUB 0.2368 -0.0010
Arhivă Radio Chișinău