Automobilele electrice pot fi încărcate gratis la un centru comercial din capitală

  • 05 Martie 2019 14:30
Automobilele electrice pot fi încărcate gratis la un centru comercial din capitală

O stație de încărcare a automobilelor electrice, instalată în parcarea magazinului METRO nr. 1, din cartierul Poșta Veche al capitalei, permite posesorilor de automobile electrice sau plug-in, să-și încarce gratis mașina pe durata cumpărăturilor. Lansarea stației are loc în cadrul parteneriatului inițiat de PNUD Moldova și Primăria municipiului Chișinău și este parte a proiectului „Orașe verzi durabile”, transmite IPN.

În opinia primarului interimar, Ruslan Codreanu, crearea infrastructurii pentru automobilele electrice, va determina tot mai mulți chișinăuieni să opteze pentru mașini prietenoase mediului.

Reprezentanta permanentă PNUD în Republica Moldova, Dafina Gercheva, a încurajat locuitorii și oaspeții capitalei să valorifice puterea inovației, pentru a transforma Chișinăul într-un oraș verde, cu emisii reduse de CO2. „Automobilele electrice sunt soluția de mobilitate a viitorului”, a menționat reprezentanta PNUD.

Stația de încărcare a mașinilor electrice este de producție franceză. O încărcare de 80% durează maximum o oră. Echipamentul este compatibil cu toate tipurile de vehicule electrice și permite alimentarea simultană a două automobile.

În Republica Moldova sunt deocamdată 99 de mașini total electrice și 11 stații de încărcare. În multe țări, ponderea automobilelor electrice depășește 1% din totalul vehiculelor. Pentru Moldova, o cotă de 1% ar însemna 10 mii de automobile electrice.

Proiectul „Orașe verzi durabile”, cu o durată de cinci ani, 2018-2022, are un buget de 2,72 milioane de dolari.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău