Austria | Noul guvern, condus de Brigitte Bierlein, a depus jurământul

  • 03 Iunie 2019 14:58
Austria | Noul guvern, condus de Brigitte Bierlein, a depus jurământul

Noul guvern austriac, caracterizat de o balanță de gen perfect echilibrată (șase femei, șase bărbați), a depus luni jurământul în fața președintelui Alexander Van der Bellen, care a mandatat executivul cu administrarea problemelor naționale până la viitoarele alegeri anticipate, relatează dpa, ciatat de Agerpres.

Guvernul, alcătuit din tehnocrați,a fost format după ce coaliția condusă de liderul Partidului Popular Austriac (OeVP), Sebastian Kurz, s-a destrămat după un scandal de corupție ce a dus la demisia vicecancelarului Heinz-Christian Strache.

''Sunt convins că noul guvern va reprezenta Austria politic, diplomatic ... ca o țară încrezătoare aflată în inima Europei'', a spus președintele Van der Bellen.

Noul executiv format din tehnocrați este condus de prima femeie care deține funcția de cancelar, Brigitte Bierlein, fost președinte al Curții Constituționale.

Printre noii miniștri se află diplomatul de carieră Alexander Schallenberg, care deține portofoliul externelor, și Eduard Müller, care este noul ministru al finanțelor.

Ministru al economiei a fost numită Elisabeth Udolf-Strobl, iar Brigitte Zarfl a preluat portofoliul sănătății și afacerilor sociale.

Singura controversă este legată de ministrul transporturilor, Andreas Reichhardt, despre care presa austriacă a scris că în tinerețe a participat la tabere de antrenament ale milițiilor de extremă dreapta, alături de Heinz-Christian Strache.

Scandalul a apărut în după-amiaza zilei de 17 mai, la scurt timp după ce publicațiile germane Der Spiegel și Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video făcută cu camera ascunsă într-o pensiune din Ibiza în iulie 2017.

Imaginile respective îl arată pe Heinz-Christian Strache vorbind cu o femeie care pretinde că este nepoata unui oligarh rus. Politicianul austriac îi promite acesteia contracte publice în schimbul unui ajutor financiar pentru formațiunea sa înaintea alegerilor legislative ce urmau să se desfășoare câteva luni mai târziu. Mai mult, Strache îi sugerează interlocutoarei sale achiziția celui mai influent cotidian austriac și înlocuirea unor ziariști cu alții mai apropiați de FPOe. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău