Austria: Acuzațiile de corupție la adresa lui Sebastian Kurz, dezbătute în Parlament

  • 12 Octombrie 2021 09:19
Austria: Acuzațiile de corupție la adresa lui Sebastian Kurz, dezbătute în Parlament

Parlamentul austriac organizează marți o ședință consacrată acuzațiilor de corupție formulate la adresa lui Sebastian Kurz și care l-au determinat pe acesta să-și dea demisia dn funcția de cancelar, relatează DPA citată de Agerpres.

Opoziția a anunțat o moțiune de cenzură, dar din lipsa unei majorități ea are șanse minime de succes. Inițial, opoziția a solicitat o sesiune specială a camerei inferioare a parlamentului austriac, Consiliul Național, pentru a-l destitui pe cancelar prin retragerea încrederii în guvern.

Verzii, aflați la guvernare alături de formațiunea lui Kurz, Partidul Popular (ÖVP), au anunțat că vor vota o asemenea moțiune dacă Sebastian Kurz nu demisionează.

Totuși, sâmbătă politicianul conservator în vârstă de 35 de ani a anunțat că renunță la conducerea guvernului în favoarea lui Alexander Schallenberg, până acum ministru de externe, care luni a depus jurământul în noua calitate de cancelar.

Partidul Libertății (FPÖ) a anunțat pentru marți o moțiune de cenzură. Argumentul său este faptul că Verzii vor continua să sprijine sistemul corupt al ÖVP. În plus, FPÖ și partidul NEOS (liberal) cer reguli mai transparente cu privire la alocarea publicității guvernamentale către media.

Sebastian Kurz este suspectat că a folosit fonduri guvernamentale pentru a-și asigura o acoperire media favorabilă. Potrivit Parchetului austriac, între 2016 și 2018, articole laudative și sondaje de opinie "parțial manipulate" ar fi fost publicate în schimbul achiziționării de spațiu publicitar de către Ministerul Finanțelor, administrat la acea vreme de către conservatori.

Kurz și alți nouă suspecți, precum și trei organizații, sunt vizați de o anchetă pentru diverse infracțiuni legate de acest caz. Miercuri au avut loc percheziții, inclusiv la sediul central al ÖVP și la cel al Cancelariei.

Dosarul procurorilor se bazează pe o serie de mesaje telefonice. În așteptarea rezultatului anchetei, Sebastian Kurz rămâne la conducerea ÖVP și își continuă activitatea parlamentară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău