Austrevicius către politicienii de la Chișinău: ”Treziți-vă” (VIDEO)

  • 26 Noiembrie 2015 17:45
Austrevicius către politicienii de la Chișinău: ”Treziți-vă” (VIDEO)

Corupția politicienilor de la Chișinău, scandalul bancar și trenarea reformelor au fost subiectele dezbătute miercuri, 25 noiembrie, în plenul Parlamentului European, la Strasbourg.

Republica Moldova a fost criticată din nou pentru regresul din ultimul an, timp în care dintr-o ”poveste de succes” s-a transformat într-o țară cu o situație îngrijorătoare pentru oficialii europeni.

Situația politică și economică din Republica Moldova a fost dezbătută aseară în plenul Parlamentului European unde mai mulți euro deputați și-au manifestat îngrijorarea față de evoluțiile politice de la Chișinău. Printre aceștia și președintele Comisiei pentru afaceri externe, Elmar Brok care a menționat că în aceste condiții Uniunea Europeană ar trebui să ofere sprijinul pentru partidele care sunt dispuse să modernizeze Republica Moldova și să lupte cu adevărat cu corupția

”UE trebuie să organizeze colaborarea necesara, astfel ca moldovenii să ia propria decizie în ceea ce privește drumul pe care vor să-l aleagă. Sperăm că responsabilii din Moldova vor da dovadă de responsabilitate. Nu mai este timp de jocuri politice, trebuie să ne gândim în primul rând la interesul societății”, a declarat Elmar Brok.

Moldovei i s-au oferit toate uneltele politice pe care le are la dispoziție UE pentru a cataliza procesul de europenizare al țării, dar lucrurile au început să meargă într-o direcție total greșită, cu fiecare zi, a menționat în discursul său raportorul Republicii Moldova la Uniunea Europeană, Petras Austrevicius.

”Scandalul legat de furtul miliardului din bănci, fără o investigație completă până în prezent, dovezile clare de corupție în toate segmentele politice, și din păcate, fără eforturi vizibile de a lupta cu ea. Reformele sunt blocate, și nu este nicio surpriză că guvernele se perindă cu acceași viteză cu care se schimbă anotimpurile anului. Astăzi fac un apel către toate elitele politice ale Republicii Moldova să se trezească. Treziți-vă și începeți să demonstrați responsabilitate politică față de țara voastră și față de cetățenii voștri”,  a declarat Petras Austrevicius.

Elita politică de la Chișinău a dezamăgit cetățenii Republicii Moldova și suntem foarte îngrijorați de acest lucru, a menționat în discursul său și președintele Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova, Andi Cristea.

”Situația politică este într-o continuă stare de instabilitate, și într-o stare permanentă de criză. Acest lucru înseamnă că nevoile oamenilor nu sunt îndeplinite, reformele nu sunt implementate, iar cetățenii plătesc pagubele. Republica Moldova are nevoie de un act de responsabilitate, din partea liderilor politici. Are nevoie de instituții transparente. În termeni simpli Republica Moldova are nevoie de o clasă politică care este în stare să restabilească încrederea oamenilor. Acesta este ultima șansă pentru actuala coaliție de la guvernare”, a declarat Andi Cristea.

Săptămâna trecută, în cadrul vizitei președintelui Parlamentului  Andrian Candu la Bruxelles, europarlamentarii și-au exprimat dezamăgirea față de stagnarea reformelor și criza politică din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
18,36
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:5,36 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
16
Sun
16
Mon
13
Arhivă Radio Chișinău