Australia vrea să poată supraveghea mesageriile criptate

  • 14 Iulie 2017 09:49
Australia vrea să poată supraveghea mesageriile criptate

Australia speră să oblige grupuri precum Facebook sau WhatsApp să permită poliției să acceadă, în cadrul anchetelor asupra unor acțiuni criminale sau teroriste, la mesajele criptate ale suspecților, potrivit unui proiect de lege dezvăluit joi, informează Agerpres.

Dezbaterea este una intensă în toate țările lovite de atentate teroriste. Astfel, liderii UE au îndemnat la sfârșitul lui iunie 'actorii' din domeniul internetului să-și asume responsabilitatea în lupta împotriva terorismului online, amenințând să adopte o legislație europeană pentru a-i obliga la aceasta.

WhatsApp, deținut de Facebook, și Skype, care utilizează criptarea datelor pentru a le garanta utilizatorilor lor confidențialitatea schimburilor de informații, refuză să se plieze unor legi care impun în anumite țări operatorilor tradiționali în domeniul telecomunicațiilor (furnizori de acces la internet, operatori de telefonie mobilă și fixă) să furnizeze datele lor guvernelor care le cer.

Premierul australian Malcolm Turnbull a explicat că nu doar grupările teroriste, ci și traficanții de droguri și rețelele de pedofilie folosesc mesajele criptate.

'Trebuie să ne asigurăm că internetul nu este folosit de persoane cu rele intenții pentru a-și disimula activitățile criminale', a declarat vineri Turnbull, adăugând că giganții internetului ar trebui 'să-și asume responsabilități'.

'Ei nu se pot spăla pe mâini și spune că nu au nimic de-a face cu toate astea. Suntem o societate, o democrație ce funcționează conform statului de drept și legea trebuie să se aplice online ca peste tot', a subliniat Turnbull.

Un proiect de lege va fi prezentat parlamentului până la sfârșitul anului.

Compania americană Apple este în conflict cu justiția americană, deoarece a refuzat să ajute poliția să ocolească măsurile de securitate pentru a avea acces la conținutul criptat al unui iPhone ce aparținea unuia dintre autorii atentatului din San Bernardino în California, comis în decembrie 2015 și soldat cu 14 morți.

Mai recent, în urma atentatului din martie de la parlamentul din Londra, ministrul de interne britanic Amber Rudd le-a cerut serviciilor de mesagerie criptată, cum este WhatsApp, să colaboreze cu autoritățile pentru a nu oferi o 'ascunzătoare teroriștilor'.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chişinău
11 °C
câțiva nori
Umiditate:23 %
Vint:4,1 m/s
Mon
8 °C
Tue
10 °C
Wed
11 °C
Thu
14 °C
Fri
12 °C

Curs oficial BNM 05 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.1217 -0.0000
USD 18.4281 -0.0000
RON 4.1664 -0.0000
UAH 0.6689 -0.0000
RUB 0.2348 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău