Australia - Un plan bazat pe tehnologie de ultimă oră își propune să stingă incendiile de vegetație în o oră de la izbucnire

  • 15 Septembrie 2020 10:53
Australia - Un plan bazat pe tehnologie de ultimă oră își propune să stingă incendiile de vegetație în o oră de la izbucnire

Un plan ambițios de monitorizare și stingere a incendiilor de vegetație periculoase din orice zonă din Australia în decurs de o oră, până în anul 2025, cu ajutorul dronelor, a tehnologiei satelitare și a inteligenței artificiale, a fost lansat marți în capitala Canberra, relatează agenția DPA, preluat de Agerpres.

Schița proiectului intitulat ''Fire Shield Mission'' a fost prezentată de organizația australiană nonprofit Minderoo Foundation, alături de ministrul Științei și Tehnologiei din Australia, Karen Andrews.

Planul, considerat de grup o realizare deosebită pentru Australia, se va baza pe cea mai nouă tehnologie de teledetecție pentru a depista și răspunde rapid la incendiile de vegetație.

''Știm că fiecare minut câștigat în detectarea unui incendiu îmbunătățește eficacitatea răspunsului și reduce potențialul distructiv al incendiului, așadar există o oportunitate imensă de a aplica noile tehnologii pentru această provocare'', a declarat liderul de proiect, Adrian Turner, citat într-un comunicat.

Conform planului, inteligența artificială și sistemul de învățare automată vor fi utilizate pentru a identifica flăcările periculoase, iar dronele și vehiculele autonome vor ajuta la stingerea acestora.

''Această lucrare importantă are un potențial revoluționar pentru Australia. Evidențiază puterea colaborării și ceea ce poate fi realizat printr-o viziune îndrăzneață'', a spus Andrews.

Fundația colaborează cu peste cincizeci de parteneri din întreaga comunitate, servicii de urgență, industrie, guvern și cercetare la crearea proiectului și începerea implementării planului.

Până în prezent, fundația a strâns 50 de milioane de dolari australieni (37 de milioane de dolari americani) pentru acest program și își propune să atragă finanțare în numerar și echipamente în valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari.

Incendiile de vegetație care au devastat zone din Australia în 2019-2020 au provocat decesul a 33 de persoane și numeroase animale, au distrus peste 3.000 de locuințe și au mistuit peste 17 milioane de hectare de teren. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău