Australia și-a redeschis pentru prima dată granițele după o pauză de aproape 600 de zile

  • 01 Noiembrie 2021 10:26
Australia și-a redeschis pentru prima dată granițele după o pauză de aproape 600 de zile

Aeroportul din Sydney a devenit scena unor reuniuni emoționante de familie, după ce autoritățile le-au permis australienilor complet vaccinați să se întoarcă acasă și să călătorească liber, pentru prima dată după aproape 600 de zile de restricții dure.

Pe 20 martie 2020, Australia, o uriașă țară-continent, a impus unul dintre cele mai stricte regimuri din lume privind închiderea granițelor naționale, pentru a se proteja astfel de pandemia de COVID-19.

Zeci de mii de australieni care trăiau în străinătate nu au mai putut să revină în țara natală timp de 19 luni. Cursele aeriene au fost rare, iar cetățenii australieni care au primit totuși permisiunea de a pătrunde pe teritoriul țării au trebuit să respecte o costisitoare carantină de 14 zile la hotel.

Cele mai mari două orașe din țară, Sydney și Melbourne, au decis să renunțe la aceste măsuri, iar australienii vaccinați cu schemă completă împotriva COVID-19 pot de acum să călătorească fără să mai intre în carantină, scrie AFP, potrivit Agerpres și DIGI24.ro

Scene emoționante pe aeroportul din SydneyPe aeroportul din Sydney, în zorii zilei de luni, primii pasageri care au aterizat și-au exprimat zgomotos bucuria, dând naștere unor scene emoționante în momentul în care au putut să își îmbrățișeze din nou rudele.

Reîntâlnirea a fost „magnifică”, a declarat în fața jurnaliștilor un australian care nu și-a mai văzut fiul de peste un an.

Julie Choo, revenită din Marea Britanie, a recunoscut că a făcut eforturi pentru a nu plânge în momentul aterizării.

„Abia aștept să ating mâna mamei mele atunci când o voi vedea. Aștept cu nerăbdare să o strâng în brațe”, a declarat această australiancă revenită în țară pentru a-și vedea mama, care este spitalizată. „Va fi un moment foarte emoționant”, a adăugat ea.

Însă pentru alți australieni, precum Lucinda Botlero, redeschiderea granițelor țării a venit prea târziu.

„Nu mi-am mai văzut familia de patru ani și încerc să intru în țară de un an și jumătate. Am sentimente contradictorii, pentru că nu am mai putut să îmi revăd tatăl în viață. A murit în urmă cu o săptămână (...), dar este bine că voi putea, totuși, să asist la înmormântarea lui”, a declarat ea.

În timp ce unii australieni aterizau la Sydney, alții se pregăteau să se îmbarce pentru a-și vedea rudele în străinătate.

Abhi Bajaj, în vârstă de 35 de ani, s-a declarat bulversat de faptul că poate să se îmbarce pentru Statele Unite și să petreacă Crăciunul alături de familia lui, pe care nu a mai văzut-o de doi ani. „Așteptam această zi de mult timp”, a declarat el, înainte să urce la bordul unui avion care îl va duce în orașul american Los Angeles.

Deși pasagerii aflați la bordul primelor avioane care au zburat luni spre și dinspre Australia au fost puțini, frecvența curselor aeriene va crește progresiv.

Peste 1 milion de rezidenți străini rămân blocați în Australia și se află în continuare în imposibilitatea de a-și reîntâlni prietenii și familiile, întrucât măsurile de relaxare se aplică în principal pentru cetățenii australieni.

Anumite state australiene cu rate scăzute de vaccinare vor rămâne aproape închise. O carantină obligatorie de 14 zile va rămâne în vigoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău