Australia se pregătește de un nou val de caniculă; riscul de incendii este la nivel sever

  • 28 Decembrie 2019 12:28
Australia se pregătește de un nou val de caniculă; riscul de incendii este la nivel sever

Australia se va confrunta în perioada următoare cu o nouă perioadă caniculară, pe măsură ce un val de căldură extremă înaintează pe coasta de est, informează agenția DPA, preluat de Agerpres.

Capitala țării, Canberra, a ridicat alerta de incendii la nivel sever și a emis o interdicție totală privind aprinderea focurilor în condițiile în care temperaturile au ajuns sâmbătă la 38 de grade Celsius.

Eforturile pentru curățarea terenurilor care înconjoară regiunile masive afectate de incendii, situate la vest și sud de Sydney, cel mai populat oraș din Australia, au continuat în weekend înainte de sosirea noului val de caniculă prognozat pentru luni și marți.

Se preconizează că riscul de incendii de vegetație va crește la începutul săptămânii viitoare în condițiile în care temperaturile vor urca la 43 de grade Celsius în vestul Sydney, potrivit Biroului de Meteorologie.

Aproximativ 70 de focare erau în continuare active sâmbătă în statul New South Wales (NSW) - a cărui capitală este Sydney - peste 30 dintre acestea fiind scăpate de sub control, după cum a declarat Shane Fitzsimmons din cadrul Serviciului Rural de Pompieri.

În total, 34.000 de kilometri pătrați - o suprafață de dimensiunea Belgiei - au fost mistuite de flăcări în acest stat. Aproape o mie de locuințe au fost distruse, iar nouă persoane au decedat, printre acestea numărându-se doi pompieri voluntari.

Pompierii au muncit din greu și în perioada Crăciunului pentru a construi linii de control în jurul incendiilor, a precizat Fitzsimmons pentru Australian Associated Press.

Armata a fost chemată să ajute pompierii în lupta contra incendiilor masive care sunt în continuare active în apropiere de Sydney, conform unui anunț emis vineri de Forțele de Apărare ale Australiei (ADF). Personalul militar specializat va fi dislocat la paisprezece centre de comandă ale Serviciului Rural de Pompieri (RFS) de pe întreg teritoriul statului NSW pentru a ajuta la coordonarea acțiunilor de combatere a incendiilor, a precizat ADF. Premierul Scott Morrison a declarat că personalul va folosi resurse ADF, precum buldozere și transportatoare de apă, pentru a ajuta miile de pompieri de pe teritoriul NSW.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău