Australia - Mii de persoane se grăbesc să escaladeze muntele Uluru înainte ca ascensiunea să fie interzisă

  • 09 Octombrie 2019 20:00
Australia - Mii de persoane se grăbesc să escaladeze muntele Uluru înainte ca ascensiunea să fie interzisă

Mii de persoane se grăbesc să escaladeze muntele Uluru din Australia, considerat sacru de populația indigenă, înainte ca ascensiunea să fie complet interzisă la finalul lunii, informează miercuri Reuters, preluat de Agerpres.

Începând cu 26 octombrie, excursioniștii nu vor mai avea voie să urce pe acest munte emblematic al Australiei, cunoscut anterior sub denumirea Ayers Rock, ca urmare a unei campanii desfășurate timp de decenii de comunitățile indigene în scopul protejării masivului.

Formațiunea muntoasă cu o altitudine de 348 de metri, înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO și celebră pentru nuanțele sale intense de roșu-ocru, este o importantă atracție turistică în ciuda amplasamentului său într-o regiune deșertică din apropierea Alice Springs, în Teritoriul de Nord.

Interdicția care urmează să intre în vigoare în curând a atras numeroși vizitatori, cel mai mare aflux de turiști de peste un deceniu, a precizat managerul Parcului Național Uluru-Kata Tjuta, Mike Misso, pentru postul de televiziune SBS News. 

"Știm că e vorba de câteva sute, probabil se apropie de 1.000", a precizat Misso, referindu-se la numărul zilnic al excursioniștilor.

"Cu siguranță sunt mulți oameni care doresc să-l escaladeze, dar mesajul nostru, același pe care l-am avut de mai mulți ani, este că Parks Australia și populația indigenă solicită ca oamenii să aleagă să nu-l escaladeze", a adăugat acesta, referindu-se la agenția federală care contribuie la administrarea parcurilor naționale.

Cea mai mare parte dintre cei care vizitează parcul național australian nu escaladează muntele Uluru.

Populația Anangu, care deține în mod tradițional Uluru, a solicitat ca escaladarea masivului să fie interzisă încă din 1985, când parcul a trecut în proprietatea populației indigene, invocând semnificația spirituală a masivului, o rută utilizată de strămoșii acestora.

Motive legate de siguranță și de protejarea mediului sunt, de asemenea, menționate ca argumente împotriva tentativelor de escaladare, au precizat responsabilii parcului.

Pentru a marca interdicția de cățărare, parcul va organiza o ceremonie publică pe 27 octombrie, când se împlinesc 34 de ani de când Uluru a fost restituit proprietarilor săi tradiționali.

Printre cei care escaladează muntele, australienii reprezintă cel mai mare procent, urmați de japonezi, potrivit Parks Australia.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău