Australia: Mii de participanți la protestele 'Black Lives Matter'

  • 13 Iunie 2020 13:07
Australia: Mii de participanți la protestele 'Black Lives Matter'

Mii de persoane au participat sâmbătă în întreaga Australie la protestele "Black Lives Matter" (viețile negrilor contează) purtând măști și respectând distanțarea socială, pe fondul avertismentelor liderilor statelor federale de a anula evenimentele în timp ce există temeri asupra unui al doilea val de infecții cu coronavirus, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Mitingurile, dominate de o prezență puternică a poliției, au fost în cea mai mare parte pașnice. Protestatarii au mărșăluit pe străzi și s-au adunat în parcuri publice purtând pancarte pe care scria "Nu există justiție, nu este pace" și "Ne pare rău pentru inconveniente, încercăm să schimbăm lumea".

"Nu vreau să ajung la 80 de ani ca să mă lupt pentru aceste schimbări pentru copiii și copiii copiilor mei", a declarat Jacinta Taylor, o organizatoare a protestelor în Perth.

Protestele antirasism au fost declanșate în întreaga lume după moartea la sfârșitul lunii trecute a afroamericanului George
Floyd, după ce un polițist din Minneapolis a fost filmat ținând piciorul pe gâtul lui Floyd, încătușat și care se sufoca, timp de aproape nouă minute.

La Perth a avut loc sâmbătă cel mai amplu protest dintre toate marile orașe australiene, în ciuda rugăminților premierului statului Western Australia (WA), Mark McGowan, de a anula evenimentul până ce se termină pandemia de coronavirus.

Un protestatar Black Lives Matter la Melbourne a fost testat pozitiv în această săptămână pentru noul coronavirus, în timp ce prim-ministrul Scott Morrison a avertizat că adunările în masă pun în pericol revenirea la normalitate a națiunii.

Ministrul sănătății din WA Roger Cook a declarat, în această săptămână, că marile adunări nu sunt recomandabile, deși soția sa, o indigenă, a spus că se va alătura mitingului.

Cook a declarat într-un comunicat că soția sa este cetățean privat și face propriile alegeri personale. "Acesta este unul dintre multele motive pentru care o iubesc", a spus el. "Am o mare simpatie pentru această cauză, de a asigura că aborigenii și minoritățile sunt protejate de rasism", a adăugat el.

Protestatari s-au adunat de asemenea în număr mic la Melbourne și Sydney, cerând libertate pentru refugiații blocați în detenție pe perioadă nedefinită.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău