AUR a sesizat autoritățile R. Moldova, României, dar și misiunile diplomatice cu privire la acțiunile milițienilor separatiști de la Varnița

  • 25 Iunie 2021 16:18
AUR a sesizat autoritățile R. Moldova, României, dar și misiunile diplomatice cu privire la acțiunile milițienilor separatiști de la Varnița

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a sesizat astăzi Președinția, Guvernul Republicii Moldova, Comisia Unificată de Control, Comisia Electorală Centrală, Asociația Promo-LEX, dar și Parlamentul României și misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova „cu privire la abuzurile și ilegalitățile comise de milițienii separatiști la punctul ilegal de trecere Varnița-Bender”, a anunțat ieri, într-un comunicat, formațiunea. În acest sens, reprezentanții AUR solicită factorilor de decizie naționali și internaționali „să se expună pe marginea acestui caz și să monitorizeze îndeaproape situația de la Varnița, pentru a nu permite ca separatiștii transnistreni să comită abuzuri la adresa cetățenilor Republicii Moldova”.

În cadrul unei conferințe de presă, președintele Alianței pentru Unirea Românilor, Vlad Bilețchi, a declarat că este îngrijorătoare tăcerea autorităților de la Chișinău, întrucât ceea ce se întâmplă acum la Varnița reprezintă încălcarea flagrantă a drepturilor omului.

„Constatăm cu stupoare că locuitorii din regiunea transnistreană sunt privați de dreptul de a fi informați și sunt captivii unei bule informaționale de cenzură și abuz. Este pentru prima dată când unui partid politic i se interzice să facă campanie electorală în această regiune. Avem aproape 24 de ore de când suntem aici, am fost bruscați de milițienii separatiști, iar până acum, nu vedem implicarea factorilor de decizie de la Chișinău pentru a stopa acest abuz”, a declarat președintele AUR, Vlad Bilețchi.

La fața locului a venit o delegație parlamentară din România, care monitorizează situația.

Este o situație ieșită din comun atunci când militari ruși staționați ilegal pe teritoriul nerecunoscut agresează și restricționează accesul cetățenilor Republicii Moldova. La acest punct de trecere ilegal sunt și femei, persoane în vârstă, cărora li se interzice accesul la apă, mâncare și chiar la toaletă. Cerem implicarea imediată a autorităților de la Chișinău și București, dar și a observatorilor internaționali, pentru că situația de aici degenerează”, a declarat deputatul din Parlamentul României, Ciprian Ciubuc.

Amintim că la data de 23 iunie 2021, mai mulți membri și simpatizanți ai Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) au mers la punctul nerecunoscut de control care leagă orașul Varnița din raionul Anenii Noi de orașul Tighina pentru a traversa râul Nistrul și a desfășura, conform legislației, campanie electorală. Fără să li se explice motivul, milițienii separatiști au blocat accesul autocarului AUR în regiunea transnistreană, iar mijlocul de transport este reținut și în prezent, 24 iunie 2021, în vama ilegală de acolo.

Membrii și simpatizanții Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) și-au petrecut noaptea în corturi în semn de protest față de abuzurile comise de milițienii separatiști. Cu toate acestea, chiar dacă dreptul de a protesta este consfințit în lege, separatiștii au recurs la îmbrâceli și au încercat să împiedice manifestația unioniștilor.

Alianța pentru Unirea Românilor solicită două lucruri: fie să se permită accesul în regiunea transnistreană pentru ca formațiunea să poată face campanie electorală conform legislației în vigoare, fie așa-numitele autorități nerecunoscute de la granița ilegală să ofere un document scris în care să fie motivat clar refuzul de intrare, pe care formațiunea să îl pună la dispoziția Comisiei Electorale Centrale, dar și a tuturor observatorilor internaționali responsabili de soluționarea conflictului transnistrean. Reprezentanții AUR au precizat că nu vor pleca de acolo până nu va fi îndeplinită una dintre cele două cerințe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău