Auditorii Curții de Conturi au examinat mai multe obiective ale R. Moldova, amplasate în Ucraina. Situația privind gestionarea patrimoniului public este alarmantă

  • 05 Iulie 2021 14:35
Auditorii Curții de Conturi au examinat mai multe obiective ale R. Moldova, amplasate în Ucraina. Situația privind gestionarea patrimoniului public este alarmantă

În contextul efectuării unei vizite de documentare, în perioada 1-3 iulie auditorii Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) au examinat mai multe obiective, amplasate în Ucraina, parte a proprietății publice a Republicii Moldova.

În orașul Odessa, auditorii au examinat starea edificiului Consulatului Republicii Moldova, care se află în gestiunea Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, precum și a construcțiilor Sanatoriului „Moldova”. Examinarea a dezvăluit starea deplorabilă a clădirilor și situație incertă privind dreptul de proprietate în cazul sanatoriului.

În localitatea Zatoka, auditorii au examinat starea unor obiective, aflate în gestiunea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC). Într-o stare deplorabilă se află Baza de odihnă „Bugaz”, aflată în evidența contabilă a Universității de Stat din Moldova, care este exploatată de către persoane neidentificate.

O altă bază de odihnă funcțională, gestionată anterior de Universitatea Tehnică din Moldova, „Politeh”, la moment „Admiral”, a fost recunoscută de autoritatea locală drept proprietate privată, urmare a reconstrucției capitale a acesteia de către arendator. În aceiași localitate, auditorii au examinat starea Bazei de odihnă „Selecția”, care se află încă în evidența contabilă a Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp ,,Selecția". În 2002 Institutul a dat în arendă baza de odihnă unui cetățean al Ucrainei pe un termen de 10 ani, se arată în comunicat.

 

Arendașul nu a respectat prevederile contractuale și, fără a coordona cu Institutul, a demolat 36 de căsuțe de lemn și a construit bunuri imobile capitale cu 2 nivele. A fost pierdut, practic, și patrimoniul aflat în gestiunea Ministerului Justiției (MJ), Baza de odihnă ,,Mecita” din localitatea Zatoka. MJ nu a asigurat înregistrarea în conformitate cu legislația Ucrainei a clădirilor bazei de odihnă ca proprietate a Republicii Moldova în gestiunea Î.S. ,,Brănești”.

În perioada 2018-2019 Î.S. ,,Brănești” nu a efectuat inventarierea bunurilor și nu a întreprins măsuri de asigurare a integrității clădirilor. Lipsa controlului asupra patrimoniului aflat peste hotarele țării a condiționat demolarea neautorizată a clădirilor bazei de odihnă.

Auditorii Curții de Conturi au examinat, de asemenea, starea unor obiective, proprietate publică a Republicii Moldova, situate în localitatea Serhiivka. Câteva baze sunt funcționale, dar necesită unele investiții, cum ar fi Baza de odihnă ”Medic-2 ”, gestionată de USMF „Nicolae

Testemițanu”, Baza de odihnă ”Parus”, gestionată de Î.S. "Urbanproiect”, Baza de instruire „Sergheevca”, gestionată anterior de I.P. Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, Baza de odihnă ”Automobilist”, gestionată de Î.S. „Administrația de Stat a Drumurilor” și Baza de odihnă ”Sveazist”, Î.S. ’’Posta Moldovei”. Situația privind drepturile de proprietatea în cazul unora dintre obiective este incertă. De asemenea, au fost examinate obiectivele din localitatea Serhiivka, aflate în gestiunea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale: Centrul de reabilitare pentru copii „Sergheevca”, Centrul de reabilitare a invalizilor și pensionarilor „Victoria”, care sunt funcționale.

Nu funcționează Baza de odihnă „Dacia”, gestionată de USM, amplasată în localitatea Prymorsk, nefiind clarificată situația privind drepturile de proprietate asupra acesteia.

Documentarea la fața locului a dezvăluit o situație alarmantă privind gestionarea proprietății publice, aflat peste hotarele Republicii Moldova, de către instituțiile statului. Potrivit constatărilor, majoritatea obiectivelor sunt în stare deplorabilă, avariată, iar unele au fost ocupate abuziv sau se află în litigii. În unele situații, imobilul a fost demolat și nu poate fi identificat.

Curtea de Conturi menționează că, vizita se încadrează în programul de activitate al instituției și răspunde așteptărilor Parlamentului Republicii Moldova, care a solicitat instituției supreme de audit din țară să auditeze situația privind proprietatea publică a Republicii Moldova, situată pe teritoriul Ucrainei. Obiectivul a fost inclus în planul de audit al misiunilor obligatorii ale Curții de Conturi și va fi abordat, de asemenea, pe larg, în cadrul unui viitor audit de performanță.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău