Auditori din țări NATO vor lucra în cadrul Ministerului Apărării de la Kiev

  • 08 Aprilie 19:48
Auditori din țări NATO vor lucra în cadrul Ministerului Apărării de la Kiev

Ministerul ucrainean al Apărării anunță că a creat un organ consultativ de coordonare în cadrul Departamentului de audit intern, denumit Comitetul de audit, din care fac parte, în special, auditori interni din state membre NATO, relatează Ukrainskaia Pravda.

Decretul de înființare a Comitetului a fost semnat de ministrul apărării, Rustem Umerov, scrie Radio Moldova.

ёComitetul este una dintre componentele noului model de reformă a controlului financiar în cadrul Ministerului Apărării din Ucraina. Comitetul este format din auditori interni certificați din statele membre NATO și din Ucraina, cu mulți ani de experiență în furnizarea de servicii de audit intern”, explică Ministerul Apărării de la Kiev.

Conform sursei, Comitetul de audit este înființat "pentru a se consulta și a examina aspecte legate de funcția de audit intern, pentru a pregăti recomandări pentru îmbunătățirea activității în cadrul Ministerului Apărării și pentru a menține un nivel ridicat de încredere publică în minister ca instituție de stat. Acesta va consolida funcția de audit intern și, în același timp, va fi un organism care va dezvolta funcționalitatea acesteia", precizează comunicatul.

Ministerul Apărării de la Kiev a anunțat că din Comisie fac parte:

  • François Gauthier, șeful Serviciului de Supraveghere Internă (IOS) de la NATO. IOS are sarcina de a furniza secretarului general evaluări independente privind eficacitatea și eficiența operațiunilor și activităților, de a susține gestionarea riscurilor și de a monitoriza punerea în aplicare a proceselor de gestionare a riscurilor. Acesta contribuie la consolidarea responsabilității, a conformității și a conștientizării riscurilor în cadrul NATO.

  • Joseph Ignagnoli, analist al programelor de supraveghere la Biroul Inspectorului General al Departamentului Apărării din SUA.

  • John Chesshire, șeful departamentului de audit intern de la JC Audit Training Ltd, membru al Institutului Internațional al Auditorilor Interni.

  • Manfred van Kesteren, expert internațional în domeniul controlului financiar intern public în cadrul programului EU4PFM în Ucraina.

  • Ruslana Rudnițka, expert ucrainean al proiectelor naționale și internaționale sub auspiciile Ministerului de Finanțe al Ucrainei și ale Camerei de Conturi.

  • ministrul adjunct al apărării, Iuri Djîhîr.

  • secretarul de stat din Ministerul Apărării Liudmila Darahan.

Crearea acestui Comitet vine în contextul în care republicanii din Congresul SUA - unde este blocat un pachet de ajutor militar semnificativ pentru Ucraina - au cerut să fie urmărit modul în care sunt cheltuiți banii contribuabililor americani, pe fondul unor scandaluri de corupție la Kiev, inclusiv în Ministerul Apărării.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:7,72 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
17
Sat
18
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău