Audit, Curtea de Conturi: Au fost valorificate doar 40 la sută din împrumutul de la Banca Mondială pentru Reforma „Învățământul în R.Moldova”

  • 25 Octombrie 2019 18:41
Audit, Curtea de Conturi: Au fost valorificate doar 40 la sută din împrumutul de la Banca Mondială pentru Reforma „Învățământul în R.Moldova”

Împrumutul oferit de către Banca Mondială pentru Reforma “Învățământul în Moldova” a fost valorificat în proporție de doar 40 la sută. Este constatarea auditorilor Curții de Conturi după ce au examinat rapoartele financiare ale proiectului. Relatează Aliona Savca

Pentru implementarea proiectului “Reforma învățământului în Moldova” în anul 2013 Guvernul a luat un credit de la Banca Mondială în sumă de 40 de milioane de dolari. Banii erau prevăzuți pentru reabilitarea infrastructurii școlilor de circumscripție și dotarea lor cu echipament și mobilier. Până acum, instituțiile responsabile de implementarea proiectului nu au valorificat, însă, toți banii, în condițiile în care Guvernul achită, deja, rata la dobândă pentru acest credit.

„Nivelul de executare a cheltuielilor în perioada 2013 – 2018 de către Ministerul Educației și Fondul de Investiții Sociale este de 40%. Deci, din 40 de milioane de dolari, care, inițial au fost planificate debursările, au fost executate cheltuieli în valoare de 16 milioane de dolari”, spune reprezentanta Curții de Conturi, Violeta Andrieș.

Lucrările de reabilitare urmau să fie efectuate în 19 instituții de învățământ. Acestea, însă, fie au demarat cu întârziere, fie au fost efectuate necalitativ. Totodată, opt instituții care, inițial, erau eligibile pentru implementarea proiectului, au fost excluse din cauză că numărul de elevi s-a redus.

„Acum, deja, sunt numai inițiate lucrări de FISM la cinci instituții și la alte șase instituții de învățământ, care sunt renovate, au fost terminate lucrările, dar nu sunt date în exploatare, nu este semnat actul de recepție finală, iar la opt instituții, la care au fost transmise documentele de proiectare, în sumă totală de cinci milioane 642 de mii de lei, nu pot fi efectuate lucrări de renovare”, spune reprezentanta Curții de Conturi, Marina Covali.

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolaescu – Onofrei a dat asigurări că vor fi depuse eforturi pentru ca proiectul să fie implementat cu succes.

„Eu îmi exprim speranță ca vom reuși să creștem pas cu pas și capacitatea de absorbție. Deja, în acest an pe fiecare din componentele proiectului am reușit să avansăm, dar aceasta urmează să fie reflectate în următoarele rapoarte de audit.”

În Republica Moldova funcționează 1284 de școli și licee.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău