AUDIO | Mii de obiective arheologice vor fi incluse în Registrul Monumentelor Istorice

  • 04 Octombrie 2020 12:23
0%
00:00:00
00:00:00

O listă cu peste 10 mii de situri arheologice a fost întocmită de colaboratorii Agenției Naționale Arheologice pentru a fi incluse în Registrului Monumentelor Istorice. După ce lista va fi aprobată și publicată în Monitorul Oficial, aceste situri vor fi incluse în Registrul Monumentelor istorice și vor primi statutul de obiective protejate de stat, a comunicat pentru Radio Chișinău directorul adjunct al Agenției Naționale Arheologice, Sergiu Popovici. El a mai precizat că, în prezent, doar 2000 de situri arheologice sunt incluse în acest Registru.

Potrivit sursei citate, acesta este un pas spre realizarea unui alt proect important  - Cadastrul bunurilor arheologice. Siturile incluse în Registrul monumentelor istorice vor fi incluse în harta cadastrală a Republicii Moldova, iar în extrasul bunurilor imobile toate terenurile pe care se află un sit arheologic vor avea informația cuvenită - codul, denumirea și referirea la Monitorul Oficial unde este publicată informația despre acest sit, a mai menționat Sergiu Popovici:

De 20 de ani se tot vorbește despre aceast proiect, și iată în sfârșit am dus la capăt Registrul. După ce va fi adoptat oficial, autoritățile publice locale vor primi informația cu siturile arheologice de pe teritoriul lor, inclusiv cu numerele cadastrale. În Legea Protecției Patrimoniului arheologic este stipulat că autoritățile publice locale au obligația de a proteja monumentele arheologice de pe teritoriul lor. Inginerii cadastrali din primării  vor trebui să țină cont de aceasta atunci când ceva se construiește , mai ales când este vorba de obiecte mari, care trec pe teritoriul siturilor arheologice”, a subliniat directorul adjunct al Agenției Arheologice.

Sergiu Popovici a menționat că mai multe descoperiri arheologice au fost înregistrate anul acesta pe teritoriul Republicii Molodva. Câteva dintre cele mai importante provin de pe situl eneolitic de la Cobani,  Glodeni, care le-a oferit arheologilor cele mai mari surprize. Aici au fost descoperite vase intregibile, piese de port și podoabă, piese de cult, chiar o locuință din acea perioadă, alte  construcții adiacente. O bună parte din  obiectele descoperite, fiind în prealabil cercetate de specialiști, vor fi transmise Muzeului de Istorie a Ținutului Natal din satul Cobani, ne-a informat reprezentantul Agenției Naționale Arheologice.

În prezent,  majoritatea siturilor arheologice, chiar și cele mai importante din Republica Moldova, nu poartă inscripții despre semnificația locului și descoperirile făcute. Un exemplu elocvent îl constituie plaja de la Valea Morilor, unde s-au găsit importante vestigii din perioada civilizației Cucuteni-Tripolie, ce are o vechime de  peste 5 mii de ani. Descoperirile au fost transmise Muzeului Național de Istorie, iar vizitatorii plajei nici nu bănuiesc că se află pe un loc cu semnidicație istorică.

Autoritățile locale și organizațiile neguvernamentale se pot adresa la Agenția Națională de Arheologie unde pot primi suportul informativ necesar pentru a instala panouri cu informații despre semnficația siturilor arheologice și a vestigiilor descoperite, a mai menționat specialistul pentru Radio Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău