AUDIO | Astăzi se împlinesc 80 de ani de la nașterea lui Dumitru Matcovschi. Mai multe evenimente dedicate memoriei poetului au fost organizate la Biblioteca Națională

  • 20 Octombrie 2019 15:25
0%
00:00:00
00:00:00

Astăzi, 20 octombrie, se împlinesc 80 de ani de la nașterea poetului, dramaturgului, publicistului Dumitru Matcovschi. Prin poeziile, piesele și articolele sale, Dumitru Matcovschi a contribuit la trezirea conștiinței naționale a basarabenilor la sfârșitul anilor 80. Mai este numit un martir al neamului, fiind jertfă a unui accident rutier, care se presupune că a fost organizat. Poeziile sale au fost cele mai cântate, fiind pe buzele tuturor, trezind suflete și înviind conștiințe.

Mai multe evenimente dedicate memoriei poetului au fost organizate la Biblioteca Națională din Chișinău, unde a fost vernisată o expoziție cu publicații din patrimoniul bibliotecii, a avut loc o întâlnire cu elevi și studenți din capitală, de asemenea, a avut loc un spectacol omagial, la care au participat interpreți, scriitori, oaspeți de la baștina lui Dumitru Matcovschi, a comunicat pentru Radio Chișinău, Elena Pintelei, directorul instituției:

Am expus în vitrine peste 250 de publicații, care reflectă opera scriitorului. Am pus și o parte din edițiile periodice, în care la început a publicat Dumitru Matcovschi, chiar dacă sunt cu grafie chirilică, poezii inedite… Opera lui Dumitru Matcovschi este solicitată, atât aici, în spațiul basarabean, cât și peste hotare. Evenimentele de astăzi sunt o metodă de valorificare a patrimoniului nostru național, a creației poetului, care are un loc deosebit în cultura română.

La spectacolul omagial, care s-a desfășurat cu participarea mai multor oameni de cultură, interpreții care i-au cântat poezia lui Dumitru Matcovschi - Lidia Botezatu și Radu Dolgan, Victor Buruiană, compozitorul Constantin Rusnac și mulți alții, au participat și oaspeți de la baștina poetului - satul Vadul lui Rașcov, raionul Șoldănești.

Directoarea Casei Muzeu, “Dumitru Matcovschi”, din Vadul lui Rașcov, Stela Gavriliță, nepoata poetului: „Amintiri frumoase avem de la Dumitru Matcovschi, care ne-a vizitat casa muzeu de mai multe ori. Fiind invitat la ediția I a festivalului de poezie și cântec, Dumitru Matcovschi”, a intrat în casă, care are trei odăi, cămara cămăruța și casa mare, a intrat în camera unde si-a petrecut copilăria, s-a uitat dacă este soba mamei cu bureți, dacă sunt perdeluțele mamei, s-a așezat pe patul mamei și a spus: Mamă, eu am venit acasă”.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău