Audiați în Senat, șefii rețelelor Twitter și Facebook și-au apărat imparțialitatea politică

  • 18 Noiembrie 2020 10:08
Audiați în Senat, șefii rețelelor Twitter și Facebook și-au apărat imparțialitatea politică

Fondatorii Twitter și Facebook au fost audiați din nou marți în legătură cu puterea platformelor pe care le conduc asupra dezbaterii politice, de către senatori divizați între democrați, care le-ar dori mai stricte, și republicani, care se consideră discriminați, relatează AFP, citată de Agerpres.

"Se pare că ați devenit ultimul editor", a declarat Lindsey Graham, președintele republican al Comisiei Juridice, care a organizat această audiere despre "gestionarea alegerilor din 2020" și despre "cenzura" ale cărei victime se consideră Donald Trump și aliații săi, în ciuda audienței lor considerabile de pe aceste rețele de socializare.

 Graham le reproșează rețelelor în special decizia de a limita distribuirea de articole din cotidianul conservator New York Post, care a susținut că are probe despre un caz de corupție în care ar fi fost implicat democratul Joe Biden, cu circa două săptămâni înainte de scrutinul prezidențial.

"Nu am lăsa niciodată guvernul să reglementeze ce scrie presa, dar permitem unor companii private, devenite de fapt forumuri publice, să reglementeze cuvântul", a declarat senatorul republican John Cornyn. "Nu mai vreau să vă deleg aceste decizii, la fel cum nu aș vrea să vă las să votați în locul meu", a adăugat el.

Jack Dorsey (Twitter) și Mark Zuckerberg (Facebook), audiați de Senat pentru a doua oară în mai puțin de o lună, au apărat măsurile luate în timpul alegerilor pentru a combate dezinformarea și încercările de a discredita procesul democratic.

Regulile nou introduse le-au permis să atenționeze și să limiteze răspândirea a numeroase mesaje ale lui Donald Trump - urmărit de aproape 89 de milioane de utilizatori pe Twitter -, care refuză să recunoască victoria democratului Joe Biden și acuză fraude în unele state americane.

Însă "regulile noastre nu sunt bazate pe vreo ideologie", a subliniat Dorsey. "Credem cu tărie în imparțialitate și aplicăm echitabil regulile Twitter", a subliniat el.

Sub numeroase postări de pe Twitter ale liderului de la Casa Albă sunt afișate note de atenționare precum 'această afirmație despre fraude electorale este contestată'. Senatoarea democrată Dianne Feinstein consideră însă insuficient acest lucru, deoarece postările rămân vizibile.

"Domnule Zuckerberg, de câte ori are dreptul (Steve Bannon) să facă apel la uciderea unor înalți responsabili ai administrației până când Facebook îi suspendă contul?", a întrebat la rândul său senatorul democrat Richard Blumenthal.

Twitter, Youtube și Facebook l-au sancționat recent pe Steve Bannon, un fost consilier al lui Donald Trump, ale cărui pagini promovau încercările republicanilor de a convinge că au existat fraude masive organizate de democrați la alegerile prezidențiale din SUA.

El a făcut de asemenea apeluri la uciderea doctorului Anthony Fauci, directorul Institutului de Boli Infecțioase, și a directorului FBI, Christopher Wray. Facebook e eliminat paginile care transmiteau afirmațiile lui Bannon, dar nu și contul său.

Senatorii republicani și democrați au căzut de acord asupra necesității de a reforma Section 230 din 'Communications Decency Act', care împiedică acțiunile în justiție în legătură cu conținutul publicat de terți pe platforme.

Jack Dorsey și Mark Zuckerberg au declarat de asemenea că sunt necesare schimbări la această lege care le garantează imunitatea juridică și le-a permis în mare parte să își construiască rețelele gigant.

"Provocările cu care ne confruntăm sunt mai mari decât ale oricărei alte platforme", a spus șeful Facebook.

"Este vorba de a găsi un echilibru (...) pentru a proteja libertatea de expresie, securitatea publică și viața privată. Prin urmare, consider că am putea beneficia de orientări mai clare din partea aleșilor politici", a explicat Zuckerberg.

El a reiterat că nu vrea să fie un "arbitru al adevărului".

Discuțiile despre puterea pe care o are Silicon Valley ar urma să continue și în lunile următoare.

La 28 octombrie, cei doi directori au fost deja audiați, alături de Sundar Pichai, șeful Google și, implicit, al YouTube, despre Section 230.

Mai mulți senatori au abordat marți și alte chestiuni, cum ar fi acuzațiile de practici neconcurențiale, dependența publicului de rețele sau reglementarea datelor personale.

Autoritățile federale au în desfășurare anchete asupra unor eventuale abuzuri de poziție dominantă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău