Au fost realizare mai puține operații de transplant

  • 25 Mai 2022 08:38
Au fost realizare mai puține operații de transplant

Instituțiile medico-sanitare contractate de Compania Națională de Asigurări în Medicină au realizat anul trecut 108 operații de transplant, cu 21 mai puține față de anul precedent. Această scădere a fost cauzată de situația epidemiologică și restricțiile impuse în legătură cu aceasta. Operațiile de transplant au fost finanțate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală, se arată într-un comunicat de presă al CNAM, citat de IPN.

Din numărul total de operații realizate, trei au fost transplanturi de ficat, 21 – de cornee și 84 – transplanturi de membrană amniotică pe suprafața oculară. Pentru aceste intervenții au fost alocate peste patru milioane de lei.

Operațiile de transplant sunt efectuate în două instituții medico-sanitare publice contractate de CNAM – Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” și Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”.

În anul 2022, pentru efectuarea operațiilor de transplant a fost prevăzută suma de peste opt milioane de lei. Costul unei operații de transplant de ficat constituie circa 790 de mii de lei, al celui de cornee (fără costul corneei) – circa 22 de mii de lei, iar costul transplantului de membrană amniotică pe suprafața oculară se estimează la aproximativ 18 mii de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău