Au fost înăsprite pedepsele pentru șoferii ce conduc în stare de ebrietate

  • 20 Iulie 2018 10:32
Au fost înăsprite pedepsele pentru șoferii ce conduc în stare de ebrietate

Sancțiunile aplicate de către oamenii legii pentru conducerea vehiculelor în stare de ebrietate au fost înăsprite. Parlamentul a votat în lectură finală un proiect de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative, transmite IPN.

Astfel, potrivit Codului Contravențional, va fi ridicat provizoriu permisul de conducere al mijloacelor de transport până la pronunțarea hotărârii judecătorești. Instanța de judecată urmează să examineze, în cel mult trei zile, demersul depus de către agentul constatator, cu emiterea unei încheieri privind admiterea sau respingerea demersului.

La fel, se propune completarea Codului Penal cu un articol nou – privarea sau anularea de dreptul de a conduce mijloace de transport, care constă în interzicerea conducerii oricărui tip de mijloc de transport pe drumurile publice. Privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport poate fi aplicată de instanța de judecată pe un termen de la unu la trei ani, cu redobândirea ulterioară a permisului de conducere, în urma susținerii examenelor.

Totodată, persoana care conduce mijlocul de transport va fi înlăturată de la conducere, dacă există temeiuri de a presupune că aceasta se află în stare de ebrietate inadmisibilă, produsă de alcool sau de alte substanțe. Persoana va fi obligată, la cererea organului de constatare să accepte testarea alcoolscopică, examenul medical, prelevarea de sânge și de eliminări ale corpului pentru analiză.

Mijlocul de transport al cărui conducător a fost înlăturat de la conducere se reține și, dacă nu poate fi predat proprietarului, posesorului sau reprezentantului, se aduce la stația de parcare specială. Mijlocul de transport reținut se restituie imediat după înlăturarea temeiurilor pentru reținere.

Conducerea vehiculului în stare de ebrietate produsă de alcool sau sub influența alcoolului, predarea conducerii lui către o persoană care se află în stare de ebrietate, se sancționează cu amendă de la 17500 la 25000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 60 de ore, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 6 luni la 1 an.

Conducătorii mijloacelor de transport depistați în stare de ebrietate la volan și care au fost privați de acest drept prin hotărârea instanței de judecată, vor fi obligați să frecventeze programul probațiunile antialcoolic și antidrog stabilit de către consilierul de probațiune.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău