Au fost îmbunătățite schemele de tratament cu medicamente compensate al mai multor maladii

  • 04 Aprilie 2023 16:51
Au fost îmbunătățite schemele de tratament cu medicamente compensate al mai multor maladii

Persoanele cu boli ale aparatului digestiv, sistemului osteoarticular, ale mușchilor și țesutului conjunctiv, aparatului urinar, cu boli endocrine, de nutriție și metabolism beneficiază, începând din 1 aprilie 2023, de asistență medicală oferită în baza unor scheme actualizate de tratament cu medicamente compensate, transmite CNAM.

Aceste scheme au fost elaborate în mod separat pentru copii și, respectiv, pentru adulți, cu ajustarea dozelor și duratei de tratament în staționarul de zi, cabinete de proceduri și la domiciliu.

Astfel, pentru tratarea maladiilor aparatului digestiv au fost incluse preparatele cu denumirile comune internaționale rabeprazolum și pantoprazolum, diuretice, antibioticele ceftriaxonum și ciprofloxacinum.

În ceea ce privește artrita reumatoidă, psoriazică, reactivă, precum și guta la adulți, schemele au fost completate cu preparate antiinflamatoare nesteroidiene, iar în cazul gutei - și cu medicamente din grupa glucocorticosteroizilor.

Copiii cu boli osteoarticulare vor beneficia de tratament pentru șase maladii noi, care sunt și boli rare: artrita juvenilă idiopatică, lupusul eritematos sistemic, dermatomiozita juvenilă, febra reumatismală acută, vasculitele primare sistemice, sclerodermia sistemică.

De asemenea, a fost revizuit modul de administrare și durata tratamentului cu medicamentul sulodexidum în cazul diabetului zaharat, angiopatiilor și al nefropatiei diabetice.

Medicamentul cu denumirea comună internațională leflunomidum, compensat integral pentru adulți și copii, va fi indicat atât în tratamentul episodic al artritei, cât și în cel de durată al bolilor de sistem și autoimune.

Totodată, adulții și copiii cu pielonefrită cronică vor beneficia de tratament antibacterian în formă injectabilă.

Schemele de tratament al maladiilor sus-menționate au fost actualizate în baza protocoalelor clinice naționale și standardelor medicale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:42 %
Vint:5,14 m/s
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
12
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău