Au fost găsite sculpturile din cancelaria lui Hitler

  • 25 Mai 2015 11:47
Au fost găsite sculpturile din cancelaria lui Hitler

Niște sculpturi monumentale menite să împodobească Cancelaria lui Adolf Hitler au fost regăsite după ce li se pierduse urma în 1989.

Aceste opere în bronz și granit ale lui Joseph Thorak și Arno Breker, doi dintre artiștii favoriți ai "Führer-ului", sunt în centrul unei anchete pentru tăinuire ilegală de bunuri federale care a prilejuit efectuarea a zece percheziții în diferite state regionale din Germania, a precizat poliția într-un comunicat.
Poliția a identificat opt indivizi, cu vârste cuprinse între 64 și 79 de ani, suspectați că "ar fi fost în posesia lucrărilor sau că ar fi negociat vânzarea acestora".

Aceste sculpturi și basoreliefuri erau "la origine, executate pentru Cel de-la III-lea Reich pentru ceea ce trebuia să devină noua Cancelarie a Berlinului", au subliniat anchetatorii, potrivit cărora "după război, operele de artă ar fi fost descoperite în incinta unei cazărmi din Eberswalde", la vreo 30 de kilometri nord-est de Berlin, în Germania de Est.

Potrivit ziarului "Bild", operele descoperite sunt niște cai monumentali sculptați de Joseph Thorak care, după război, fuseseră amplasați în jurului unui teren de sport din cazarma din Eberswalde, folosită de armata sovietică.

Acești cai au fost descoperiți într-un hangar din Bad Dürkheim (sud-vest). Lucrările dispăruseră "în 1989, într-un mod inexplicabil", potrivit poliției germane.

Potrivit "Bild", viitorul acestor sculpturi este acum incert fiindcă trebuie determinat cine este proprietarul lor legitim. "În timp ce istoricii de artă pleacă de la principiul că ele aparțin Republicii Federale Germania, în calitate de stat care i-a succedat Celui de-al III-lea Reich și Republicii Democrate Germania, moștenitorii lui Joseph Thorak ar putea pretinde să le recupereze", mai precizează ziarul german citat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,18
Câțiva nori
Umiditate:79 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău