Au fost estimate costurile falimentului Thomas Cook, pentru economia din Grecia

  • 24 Septembrie 2019 17:54
Au fost estimate costurile falimentului Thomas Cook, pentru economia din Grecia

Pierderile economice pentru industria elenă a turismului, în urma colapsului touroperatorului britanic Thomas Cook, sunt estimate la 250 - 500 de milioane de euro, a estimat marți Asociația Companiilor de Turism din Grecia (SETE), informează publicația Kathimerini.

SETE a propus măsuri de protejare a sectorului turismului din Grecia, inclusiv exceptarea de la plata TVA a facturilor necolectate de la Thomas Cook, exceptarea de plata taxei turistice a clienților companiei britanice și reducerea TVA pentru pachetele turistice.

'Guvernul trebuie să realizeze amploarea problemei și să ia imediat decizii de sprijinire, pentru a evita efectul de domino. Sectorul turismului din Grecia nu s-a confruntat până acum cu un astfel de faliment. Este un caz dificil, care implică costuri imense și consecințe care necesită cooperarea din toate părțile', a declarat președintele SETE, Andreas Andreadis.

Acesta i-a îndemnat pe toți cei care lucrează în industria elenă a turismului să-i trateze pe cei afectați de falimentul Thomas Cook cu 'respect și generozitate'.

Luni, oficialii de la Atena au confirmat că aproximativ 50.000 de turiști, în special britanici, au rămas blocați în Grecia, în principal pe insule: Zakynthos, Kos, Corfu, Skiathos și Creta.

Operatorul britanic Thomas Cook, cea mai veche firmă de turism din lume, a anunțat luni intrarea în faliment după ce a eșuat în cursul weekendului să găsească fondurile necesare pentru supraviețuire și va intra în 'lichidare imediată'.

'Este un cutremur de magnitudinea 7 grade iar tsunami-ul abia urmează', a declarat luni președintele agențiilor de turism din insula Creta, Michalis Vlatakis. Potrivit acestuia, Thomas Cook avea contracte cu aproximativ 70% din toate hotelurile din insula Creta iar numai în acest an touroperatorul britanic a adus 400.000 de turiști în Creta, dintre care 20.000 sunt în continuare pe insulă.

La rândul său, președintele Federației hotelierilor din Grecia, Grigoris Tassios, a spus că falimentul Thomas Cook va da o lovitură serioasă hotelierilor, în condițiile în care multe pachete de vacanțe nu au fost plătite în avans. 'Situația este dificilă. Nu afectează numai turiști britanici dar și de alte naționalități', a spus Grigoris Tassios.

Potrivit acestuia, multe hoteluri se așteaptă să înregistreze pierderi de pe urma pachetelor de vacanță din ultimele două luni, ceea ce înseamnă 'multe milioane de euro'. 'Până în data de 15 octombrie aveam un grad mare de ocupare, astfel că vom suferi pierderi și de pe acest segment', a apreciat Tassios.

Grecia este puternic dependentă de turism, sector care generează 23% din Produsul Intern Brut al Greciei. Anul trecut, Grecia a înregistrat un număr record de 33 milioane de turiști.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău