Au fost dezvăluite capetele de acuzare la adresa lui Donald Trump

  • 10 Decembrie 2019 17:00
Au fost dezvăluite capetele de acuzare la adresa lui Donald Trump

Camera Reprezentanților a Congresului Statelor Unite a dezvăluit, marți, capetele de acuzare pentru Donald Trump, în cadrul procesului de punere sub acuzare a președintelui american. Trump este acuzat de abuz de putere și obstrucționarea Congresului, relatează CNN, citat de digi24.

Donald Trump este acuzat, în primul rând, de Camera Reprezenților pentru că s-a folosit de funcția de președinte al republicii pentru a obține beneficii personale, ignorând sau afectând, astfel, interesul național. Prin faptul că a solicitat de la omologul său ucrainean și a pus presiune pe acesta pentru investigarea unuia dintre contracandidații săi, președintele Trump este acuzat de abuz de putere.

În ceea ce privește al doilea cap de acuzare, Trump e acuzat că s-a declarat pe sine „deasupra răspunderii funcției, deasupra poporului american și deasupra puterii congresului. Punerea sub acuzare a președintelui este un instrument menit să protejeze amenințările la adresa instituțiilor democratic”. Acuzatorii săi din Camera spun despre Trump că se consideră deasupra legii.

Donald Trump a reacționat, ca deobicei, pe Twitter. Președintele american spune că nu a făcut nimic greșit și că punerea sa sub acuzare este „o nebunie”.

Donald J. Trump
 
@realDonaldTrump
 
 

To Impeach a President who has proven through results, including producing perhaps the strongest economy in our country’s history, to have one of the most successful presidencies ever, and most importantly, who has done NOTHING wrong, is sheer Political Madness!

 
Trump urmează să fie al treilea președinte din istoria Statelor Unite care să fie pus sub acuzare de Camera Reprezentanților. Înaintea lui au mai fost puși sub acuzare președinții Andrew Johnson (1865-1869) și Bill Clinton (1993-2001)Niciunul dintre cei doi nu a fost condamnat de Senat. Procedura spune că reprezentanții din Congres vor vota în următoarele săptămâni asupra celor două capete de acuzare, însă în acest moment, democrații au suficiente voturi pentru ca punerea sub acuzare să treacă fără probleme.

După ce va fi pus sub acuzare, Trump va fi judecat în Senatul american, iar pentru a fi demis din funcție el ar trebui să fie găsit vinovat de cel puțin două treimi dintre senatori. În prezent, republicanii au în Senat o majoritate de 53-47.

Dacă va fi condamnat și de Senat, Donald Trump va fi demis oficial din funcția de președinte al SUA, iar în locul lui va veni vicepreședintele Mike Pence, care va termina restul de mandat care expiră în ianuarie 2021. În cazul în care va fi demis, Senatul poate să îi interzică lui Trump să mai candideze din nou la președinția SUA.

Andrew Johnson, succesorul lui Abraham Lincoln, a fost cel mai aproape de a fi demis dar a scăpat de condamnarea din Senat la o diferență de un vot.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău