Au fost desemnați câștigătorii Galei UNITEM 2019

  • 26 Martie 2019 08:28
Au fost desemnați câștigătorii Galei UNITEM 2019

Personalitățile remarcabile din teatru, dar și cele mai bune spectacole de teatru care pe parcursul anului 2018 au adus un plus de valoare artei moldovenești, au fost premiate în cadrul unei ceremonii festive a Galei premiilor UNITEM, ediția a XVIII-a, organizate luni, 25 martie. Astfel, cel mai bun spectacol dramatic a fost numit „Vicontele”, jucat la Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță”, iar premiul pentru cel mai valoros debut l-a luat Elena Frunze-Hatman, pentru rolul Anei Frank din spectacolul „Jurnalul Anei Frank” jucat la Teatrul „A. Mateevci”, transmite IPN.

Cel mai bun rol feminin l-a avut Daniela Burlaca în spectacolul „Gardenia”, jucat la Teatrul „Geneza Art”, iar premiul pentru cel mai bun rol masculin i-a revenit lui Alexandru Șișchin, pentru rolul din spectacolul „Цирюльник из провинции”, de la Teatrul Dramatic pentru Tineret „S Ulițî Roz”. Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin a mers la Dana Ciobanu de la Teatrul „Geneza Art”, iar premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin l-a ridicat Petru Hadârcă, actor la Teatrul Național „M. Eminescu”. Cele mai bune roluri în teatrul de păpuși le-au avut Nina Lefter și Natalia Brăguță, ambele actrițe fiind de la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”.

Premiul special al juriului a fost înmânat pentru spectacolul „Retro” de Alexandru Galin, jucat pe scena Teatrului Național „V. Alecsandri” din Bălți. Totodată, premiul pentru cea mai bună lucrare regizorală i-a fost decernat lui Alexiei Visarion de la Teatrul Național „M. Eminescu”. Premiul „Omul din culise” a fost ridicat de Valeriu Racinschi de la Teatrul „Luceafărul”, iar pentru cea mai bună creație în teatrul liric a fost premiată Mariana Bulicanu de la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu".

Cel mai bun spectacol al Teatrului de păpuși a fost desemnat spectacolul „Prințesa vrăjită” jucată la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”. Pentru Cea mai bună coregrafie și expresie corporală a fost premiat spectacolul „Свидание с жизнью”, Teatrul de Dramă și Comedie „N. Aronețkaia” din Tiraspol. La categoria Cea mai bună creație teatrală la radio și tv a fost desemnat câștigător Spectacolul „Ion Creangă. Povestea unor amintiri". Cel mai bun spectacol pentru copii a fost numit spectacolul „Frumoasa adormită” de la Teatrul Dramatic pentru Tineret „S Ulițî Roz”.

Ecaterina Slimova a fost premiată pentru cele mai bune costume teatrale în spectacolul „Hamlet (cursa de șoareci)” jucat pe scena Teatrului Național Satiricus „I.L. Caragiale”. Premiul pentru ce mai bună scenografie a fost ridicat de Irina Gurin de la Teatrul Național „M. Eminescu”, iar pentru cea mai bună creație muzicală a fost premiat Oleg Herescu de la Teatrul de Dramă și Comedie „N. Aronețkaia” din Tiraspol.

Premiile președintelui UNITEM au mers către Liubovi Roșina, pentru management artistic și către Vitalia Grigoriu, maestru în artă la Teatrul Republican „Luceafărul”. Pentru actorie distincția a fost ridicată de Olga Anghelici și Elena Frunze-Hatman. Pentru regie, de premiu s-a învrednicit Alexandru Crâlov de la Teatrul Satiricus „Ion Luca Caragiale", actorul și regizorului Cătălin Lungu, Teatrul municipal de păpuși „Guguță" și Eugeniu Matcovschi de la Teatrul Satiricus „Ion Luca Caragiale".

Premiul „Nelly Cameneva” a fost decernat Teatrului dramatic rus de stat „A. P.Cehov” pentru spectacolul „O noapte cu Don Juan”. Slavean Vlad de la Teatrul „Vasile Alecsandri” din Bălți a luat premiul „Alexandru Fetco” pentru cel mai bun manager. Premiul pentru critică „Leonid Cemortan” i-a revenit lui Ion Diviza, de la Teatrul Satiricus  „Ion Luca Caragiale".

Tatianei Dicusar de la Teatrul dramatic de stat „Nadejda Aronețkaia” i-a fost acordat premiul „Nadejda Aronețkaia”, iar Premiul „Petru Baracci” i-a revenit lui Vitalie Țapeș, maestru în artă. De Premiul „Pavel Proca”, s-a învrednicit actorul Boris Bechet, Premiul „Constantin Constantinov”, i-a fost înmânat Eufrosiniei Capmari, artistă a poporului, iar Premiul „Ion Sandri Șcurea”, a mers către actorul Iurie Suveică.

Premiul „Anatol Pânzaru” i-a fost decernat artistului emerit, Vitalie Jacota. Premiul „Valeriu Cupcea” i-a fost înmânat Ludmilei Gheorghiță, actriță la Teatrul Satiricus „Ion Luca Caragiale". Oleg Merioară, actor la Teatrul „Bogdan - Petriceicu Hașdeu" din Cahul a ridicat Premiul „Victor Ciutac”, iar Premiul „Titus Jucov” a mers la regizoarea Dana Strungaru.

Maestrului în artă, Mihai Timofti, i-a fost decernat Premiul „Eugeniu Ureche”. Premiul „Veniamin Apostol” i-a revenit lui Alexandru Grecu de la Teatrul Satiricus „Ion Luca Caragiale", iar cu Premiul „Eugenia Tudorașcu”, a fost premiat Spectacolul „Мамаша Кураж и ее дети", jucat pe scena Teatrului Dramatic pentru Tineret „S Ulițî Roz”.

Pentru întreaga activitate în teatru au fost premiați poetul și dramaturgul Andrei Strâmbeanu, Vladimir Zavaleonâi și actorul Nicolae Darie. Premiul de excelență i-a fost înmânat lui Viorel Cornescu, artist emerit și actorului și regizorului, Nicolae Poghirc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
22
Cer fragmentat
Umiditate:35 %
Vint:5,1 m/s
Wed
19
Thu
21
Fri
21
Sat
24
Sun
23

Curs oficial BNM 15 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4388 0.0308
USD 17.0958 -0.0318
RON 4.0135 0.0067
UAH 0.6302 -0.0018
RUB 0.2407 -0.0010
Arhivă Radio Chișinău