Au fost atât de multe uragane în 2020, că meteorologii au rămas fără nume. Au folosit alfabetul grecesc, dar asta a creat mari probleme

  • 19 Martie 2021 09:55
Au fost atât de multe uragane în 2020, că meteorologii au rămas fără nume. Au folosit alfabetul grecesc, dar asta a creat mari probleme

Uraganele din Atlantic nu vor mai fi denumite cu litere ale alfabetului grecesc - la care meteorologii au fost nevoiți să recurgă în 2020 pe fondul unui sezon-record - deoarece acest sistem "poate produce confuzie", a anunțat Organizația Meteorologică Mondială (OMM), potrivit AFP.

Comitetul pentru uragane, în a cărui competență intră furtunile produse în America de Nord, America Centrală și Caraibe și care s-a întrunit miercuri, a retras, de asemenea, numele a patru cicloane ale căror bilanțuri umane și materiale au fost deosebit de grave: Dorian (2019) și Laura, Eta și Iota (2020).

Anul trecut, sezonul furtunilor din Atlantic a fost atât de activ încât lista rotativă utilizată de organizație, conținând 21 de nume, a fost epuizată, și a trebuit să se recurgă la alfabetul grecesc, pentru a doua oară în istorie - prima dată s-a întâmplat în 2005.

De ce este importantă denumirea uraganelor

Numele furtunilor, un subiect aparent banal, are, de fapt, o importanță crucială pentru a facilita identificarea fenomenelor meteorologice distructive din regiune și pentru o alertare mai eficientă a populației.

Furtunile sunt denumite alternativ cu nume masculine și feminine. Anul acesta sezonul va începe cu Ana, Bill și Claudette. Lista este refolosită la fiecare șase ani.

Alfabetul grecesc are mai multe dezavantaje în opinia meteorologilor, potrivit cărora "publicul acordă uneori prea multă atenție utilizării literelor alfabetului grecesc, în detrimentul consecințelor reale ale furtunii", impactul mesajelor de avertizare având astfel de suferit.

Traducerea literelor alfabetului grecesc în limbile utilizate în regiune poate fi, de asemenea, o sursă de confuzie, notează OMM, citată de Agerpres. "Unele litere grecești (Zeta, Eta, Theta) sunt pronunțate într-o manieră similară și se succed în alfabetul grecesc", ceea ce a complicat comunicarea în 2020, când au izbucnit simultan furtuni cu nume foarte asemănătoare.

Pentru a nu rămâne fără nume, membrii Comitetului pentru uragane au convenit asupra creării "unei liste complementare de nume dispuse în ordine alfabetică pentru toate literele alfabetului", cu excepția Q, U și X, Y și Z. Numele care încep cu aceste litere "sunt încă puțin frecvente și dificil de înțeles în limbile locale".

"Această listă va fi utilizată în locul alfabetului grecesc atunci când lista standard a fost epuizată pe parcursul unui sezon", a precizat OMM.

Membrii Comitetului pentru uragane, care provin din cadrul serviciilor meteorologice naționale din întreaga regiune, au decis, de asemenea, să păstreze data oficială de începere a sezonului în 2021, chiar dacă furtunile par să aibă tendința de a se forma mai devreme. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău