Atlanticul, sufocat de plastic mai mult decât se știa. Masca de unică folosință, noua pacoste a naturii

  • 19 August 2020 20:10
Atlanticul, sufocat de plastic mai mult decât se știa. Masca de unică folosință, noua pacoste a naturii

Între 12 și 21 de tone de deșeuri din plastic plutesc în derivă în Oceanul Atlantic și constituie un pericol mortal la adresa faunei marine, dar și a celei de pe uscat, inclusiv pentru noi oamenii. Este concluzia celui mai mare studiu privind impactul micro-particulelor de plastic asupra mediului. Și, din păcate, continuăm să poluăm oceanul și în plină pandemie. Oamenii aruncă acum, mai multe măști de unică folosință decât pungi de plastic, așa cum au aflat jurnaliștii de la BBC, preluat de Digi24.ro

Victoria Gill, corespondent BBC: Acesta este unul dintre cele mai mari studii privind microplasticul din Atlantic. Fragmente infime de plastic, ce plutesc la 200 de meri sub luciul apei, în oceanul Atlantic.

Katsia Pabortsava, oceanograf: Am avut ocazia să filtrez cantități mari de apă, printr-un sistem de filtrare foarte, foarte fin, cu dimensiuni mult mai mici decât diamentrul unui fir de păr uman. Am ajuns la o nouă estimare a cantității de plastic din Atlantic, mult mai mare decât estimarea anterioară de 17 milioane de tone pe care le-am aruncat în mare, în ultimii 65 de ani.

Victoria Gill, corespondent BBC: Aceasta este o veche groapă de gunoi, așadar această colină este deasupra gropii de gunoi, ieșită din uz acum, dar tot gunoiul îngropat aici, după cum puteți vedea foarte mult plastic, iese acum la suprafață ca efect al eroziunii produse de apa mării. Deci, chiar și atunci când plasticul este aruncat în gropi de gunoi, își croiește drum din sol în apele mării.

Susannah Bleakley, ecologistă: Masca de unică folosință este acum mai des întâlnită decât oricând. Găsim acum pe plaje mai multe măști de unică folosință decât pungi de plastic. Rugămintea noastră este ca, pe cât posibil, oamenii să reducă folosirea materialelor de unică folosință din plastic și să se debaraseze de ele mai atent.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău