Atenționare pentru agricultori, în condițiile lipsei precipitațiilor: evitarea lucrărilor în exces a solului pentru a păstra rezervele de umiditate

  • 18 Martie 2019 13:56
Atenționare pentru agricultori, în condițiile lipsei precipitațiilor: evitarea lucrărilor în exces a solului pentru a păstra rezervele de umiditate

În lipsa precipitațiilor, agricultorii își fac griji pentru viitoarea roadă. Specialiștii sunt de părerea că rezervele de umiditate acumulate în timpul iernii sunt suficiente pentru începutul lucrărilor de primăvară, însă atenționează că agricultura din Republica Moldova necesită investiții în sistemele de irigare.

Potrivit specialiștilor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în pofida perioadei secetoase din ultimele săptămâni, vegetația și-a reluat procesele de dezvoltare firești, iar rezervele de umiditate în sol sunt suficiente. Temperaturile înalte în această perioadă a anului devin specifice zonei noastre, fiind o urmare a defrișărilor masive și a poluării climaterice, explică reprezentantul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghenadie Roșca.

„În sudul țării la unele culturi timpurii, precum cais, cireș și vișini s-a terminat desfacerea mugurilor, asta fiind în fond cu trei săptămâni mai devreme decât termenii obișnuiți. Dar dacă vorbim în general de ultimii 10-15 ani, pe teritoriul nostru se înregistrează o astfel de vreme mai caldă în luna martie, având temperaturi de 20 grade Celsius. În general influențează în mod pozitiv asupra roadei, doar că cel mai mare pericol sunt înghețurile târzii și deficitul de precipitații”.

Ministerul Agriculturii recomandă ca lucrările de primăvară să fie efectuate la timp și ca agricultorii să evite lucrarea în exces a solului, pentru a păstra rezervele de umiditate. Reprezentantul Ministerului Agriculturii, Vasile Șerban:

„Pe parcursul iernii a fost o suficientă acumulare de umiditate, astfel încât dacă producătorul agricol vor efectua lucrările de însămânțare în termeni optimi, semințele vor nimeri într-un pas germinativ umed și vor avea posibilitatea să se dezvolte destul de bine. Ar fi de recomandat pentru lucrătorii agricoli să nu efectueze lucrări superficiale de prelucrare a solului în exces, deoarece prin efectuarea acestor lucrări, o mare parte a umezelii s-ar evapora în atmosferă”.

În condițiile înăspririi climaterice în Republica Moldova este nevoie de mai multe investiții în dezvoltarea sistemului de irigare, consideră președintele Federației Națională a Fermierilor din Moldova, Vasile Mârzenco:

„Condițiile pentru irigare sunt foarte limitate, n-au acces la apă, fermierii irigă câteva mii de hectare, când practic tot teritoriul republicii are nevoie de irigare”.

Agricultorii au început deja semănatul cerealelor - mazăre, rapiță și sfecla de zahăr.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău