Atenționare de călătorie pentru Bulgaria, emisă de MAE de la București

  • 20 Ianuarie 11:40
Atenționare de călătorie pentru Bulgaria, emisă de MAE de la București

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenționare de călătorie pentru Bulgaria, unde sâmbătă și duminică vor fi în vigoare Coduri portocaliu și galben de vreme severă – ninsori și vânt puternic, relatează News.ro

Potrivit MAE, pentru perioada 20-21 ianuarie, Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie din Bulgaria a emis coduri portocaliu și galben pentru vreme severă, conform cărora întregul teritoriu al țării va fi afectat de precipitații abundente sub formă de ninsoare însoțită de vânt puternic.

Astfel, va fi Cod portocaliu pentru regiunile Montana, Vrața, Sofia-regiune, Sofia-capitală, Loveci, Gabrovo, Veliko Târnovo, Plovdiv, Kjustendil, Pernik, Blagoevgrad, Pazardjik, Smolyan și Kârdjali (stratul de zăpadă va atinge 10-30 cm, prezența viscolului va duce la formarea de troiene de zăpadă și apariția poleiului);

Codul galben vizează regiunile Vidin, Pleven, Târgoviște, Ruse, Razgrad, Haskovo, Sliven, Stara Zagora, Yambol, Șumen, Burgas, Varna, Dobrici și Silistra (stratul de zăpadă va atinge 10 cm, condiții de formare a viscolului și apariție a poleiului. Rafalele de vânt vor atinge o viteză de 14-19 m/s (50-69 km/h), pe alocuri cu intensificări de până la 24 m/s (90 km/h).

MAE le recomandă cetățenilor români să urmărească cu atenție situația zborurilor de pe aeroporturile bulgare sau prognoza meteorologică din Bulgaria, iar șoferii să aibă autovehiculele echipate pentru circulație pe drumurile publice în condiții de iarnă și atenționare meteorologică specifică, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată și indicațiile/semnalele organelor de control aflate la fața locului. Pe perioada instituirii codurilor de atenționare meteorologică este posibil ca, prin decizia autorităților bulgare competente, unele categorii de drumuri să fie închise circulației rutiere și cursele aeriene să fie perturbate față de orarul de zbor.

Informații suplimentare pot fi accesate astfel:

– cu privire la starea actuală a drumurilor: pe aplicația gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de Internet a Agenției „Infrastructura Rutieră” – www.api.bg și la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;

– cu privire la e-vigneta și sistemul e-TOLL: pe site-ul www.bgtoll.bg;

– cu privire la situația circulației prin punctele de trecere a frontierei bulgare: pe site-ul www.mvr.bg;

– cu privire la situația zborurilor pe aeroportul din Sofia: www.sofia-airport.eu;

– cu privire la starea vremii: pe site-ul www.weather.bg;

– cu privire la regimul vamal, la intrarea în R. Bulgaria dinspre R. Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiții de călătorie în R. Bulgaria, titlul Reglementări vamale) și pe site-ul Agenției „Vămi” din R. Bulgaria: www.customs.bg.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 și +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web https://sofia.mae.rohttps://consular-protection.ec.europa.eu/travel-advice_en?prefLang=rowww.meteoalarm.orgwww.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (https://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Wed
15
Thu
15
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău