Atenție la consumul legumelor: unele au conținut mare de nitrați

  • 12 Aprilie 2017 15:02
Atenție la consumul legumelor: unele au conținut mare de nitrați

Ridichea, morcovul, dovleceii pot prezenta pericol pentru sănătate, dat fiind nivelul ridicat de nitrați pe care îl pot avea.

Specialiștii Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chișinău au preluat mai multe probe pentru verificări și au constatat un conținut mărit de nitrați în produse autohtone și într-o probă de produs de import, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Centrului de Sănătate Publică a municipiului Chișinău, produsul cu cel mai mare conținut de nitrați s-au dovedit a fi ridichea probele fiind prelevate din mai multe puncte de comercializare. Și dovleceii au demonstrat un conținut de nitrați, proba din produsul autohton indicând o valoare mai mare decât cea din produsul importat. Și pepenii galbeni s-au dovedit a fi cu un conținut înalt de nitrați.

Specialiștii atenționează că fructele și legumele care conțin nitrați devin nocive pentru organismul uman atunci când sunt consumate în cantități exagerate. Efectele negative ale nitraților asupra sănătății sunt că modifică și/sau sufocă încet, dar sigur, celulele hepatice și stomacale, cresc incidența cancerului limfatic, de stomac, intestine, esofag și ficat.

În cazul în care a fost consumat un aliment despre care se cunoaște că ar conține un nivel ridicat de nitrați este indicat imediat consumul de citrice, suc de citrice sau legume bogate în vitamina C, pentru că anihilează o parte din cantitatea de nitrați ingerată. Conținutul de nitrați al unui aliment poate fi redus prin fierbere, murare și marinare, dar și curățând-l de coajă sau ținând-l în apă timp de o oră.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer fragmentat
Umiditate:58 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău