Atenție la achiziția jucăriilor!

  • 28 Mai 2020 18:11
Atenție la achiziția jucăriilor!

Când merg să procure o jucărie, adulții trebuie să manifeste o atenție deosebită la informațiile de pe produs, calitatea și, nu în ultimul rând, jucăria trebuie să fie corespunzătoare vârstei copilului pentru care este cumpărată. Produsele trebuie achiziționate doar din locuri sigure. În cazul în care produsul se dovedește a fi necalitativ sau necorespunzător din alte puncte de vedere, cumpărătorul este în drept să o returneze, iar agentul economic să i-o schimbe sau să întoarcă banii achitați pentru ea. Cu aceste sfaturi și recomandări vine Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței în ajunul Zilei Internaționale a Copilului, transmite IPN.

Nicolai Olărașu, reprezentant al Agenției, a declarat că orice jucărie trebuie să conține pe ambalaj marcajul CE, care se aplică doar de producător sau de reprezentantul său autorizat. Acesta atestă conformitatea unui produs cu cerințele aplicabile prevăzute de legislația comunitară și prin aplicarea lui, producătorul declară că își asumă responsabilitatea pentru conformitatea produsului. În cazul jucăriilor de pluș, aceste informații sunt amplasate pe eticheta cusută pe jucărie.

Dacă o jucărie conține pe etichetă doar codul de bare, acesta este un semn de îngrijorare. Eticheta sau ambalajul trebuie să conțină informații despre modul de utilizare, despre producător, importator etc. O altă informație esențială este cea cu privire la vârsta de la care poate fi utilizată o jucărie. Părinții trebuie să țină cont că jucăriile cu piese mici sunt extrem de periculoase, mai ales pentru copiii de până la trei ani, pentru că le pot înghiți sau se pot sufoca. O atenție deosebită necesită jucăriile care emită produse alimentare, cele care emană mirosuri, pentru că micuții sunt tentați să le guste.

În cazul jucăriilor de pluș o atenție deosebită trebuie acordată cusăturilor. Dacă acestea nu sunt calitative, să nu permită ieșirea umpluturii. Contează ca jucăria să fie lavabilă și în acest sens trebuie să existe indicatori. Un alt aspect ține de piesele detașabile – nas sau ochi din plastic, care pot fi smulși de copii și înghițiți. Excepție de lavabilitate o reprezintă jucăriile care au mecanism sonor, de exemplu. În acest caz, adulții trebuie să aibă grijă la accesul micuților la baterii.

În cazul în care persoana constată că a procurat o jucărie necalitativă, ea este în drept să meargă să depună o petiție în registrul de reclamații, pe care agentul economic este obligat să-l dețină. Aici urmează să fie indicat de la cine este petiția, cui este adresată, data procurării produsului și care sunt nemulțumirile. Agentul economic este obligat să vină cu un răspuns în termen de 14 zile. De asemenea, cumpărătorul poate depune direct la magazin sau poate expedia reclamația printr-o scrisoare recomandată, la adresa juridică indicată în bonul de plată. Și în acest caz, agentul economic este obligat să soluționeze reclamația în termen de 14 zile, înlocuind produsul sau restituind banii achitați. Termenele în care pot fi depuse reclamațiile sunt fie perioada de garanție a produsului, fie perioada de exploatare, care în cazul jucăriilor aceasta este de zece ani.

Dacă reclamația cumpărătorului nu este soluționată în termenele legale, acesta poate depune o petiție la Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței. În acest caz, persoana trebuie să anexeze reclamațiile depuse în adresa agentului economic, dar și bonul de plată, care confirmă achiziția. Orice problemă legată de siguranța produsului poate fi semnalată la „Telefonul consumatorului”: 022 51 51 51.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:88 %
Vint:6,17 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău