Atenție, arde ciocolata! Cum explică ANSA de ce un produs de cofetărie arde cu flacără

  • 12 Decembrie 2019 15:15
Atenție, arde ciocolata! Cum explică ANSA de ce un produs de cofetărie arde cu flacără

Direcția siguranța și calitatea produselor alimentare de origine nonanimală din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor vine cu o explicație în privința mai multor speculații din on line, prin care un video viral atrage atenția asupra momentului cu o ciocolată arzând ca o torță, fără sa se topească, inducând in eroare consumatorii, precum că ar fi un produs sintetic, periculos pentru consum.

Astfel, ANSA vine cu explicația, că arderea produselor alimentare este un proces chimic firesc, iar intensitatea focului depinde de compoziția produsului.

Ciocolata este un produs de cofetărie obținut din produse de cacao (masă de cacao triturată, cacao ulei, cacao pudră),  zaharuri cu sau fără alte ingrediente precum laptele sau derivații de lapte, diferite feluri de nuci etc. Grăsimile vegetale, altele decât untul de cacao pot fi utilizate la fabricarea diferitor varietăți de ciocolată.  

  1. Ciocolata are un conținut de grăsime de aproximativ 33-36 %. În mod normal, temperatura de topire a grăsimilor din ciocolată este în medie 31-35 oC. Încălzirea ciocolatei peste punctul de topire a grăsimilor  are ca rezultat o flacără în care ard particule de grăsime, dar și produse naturale de cacao (masă de cacao triturată, cacao pudră). La temperatura flăcării, uleiurile din compoziția ciocolatei nu reușesc să se topească, dar încep imediat să ardă.
  2. În mod normal, zahărul nu arde, dar se topește și se carbonizează. Pentru a crea o flacără, el are nevoie de un catalizator - în ciocolată acest rol îl au untul de cacao și particulele solide de pudră de cacao. În același timp, zahărul accelerează procesul de ardere. În procesul de ardere se formează diferiți compuși, adesea având un miros neplăcut, diferit de aroma ingredientelor care intră în compoziția sa.

Cerințele minime de calitate care trebuie respectate la fabricarea și/sau comercializarea produselor de cofetărie destinate consumului uman sunt specificate în reglementarea tehnică „Produse de cofetărie” aprobată prin hotărârea Guvernului nr. 204 din 11.03.2009,  iar conformitatea lor poate fi stabilită doar prin testări de laborator, prin metode fizico-chimice la un laborator acreditat în domeniu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău