Atentate în Franța și Belgia în 2015-2016: Doi suspecți ai celulei jihadiste franco-belgiene au fost puși sub acuzare

  • 06 Decembrie 2018 15:03
Atentate în Franța și Belgia în 2015-2016: Doi suspecți ai celulei jihadiste franco-belgiene au fost puși sub acuzare

Doi presupuși membri ai celulei jihadiste care au întreprins atacuri în Franța și Belgia în 2015 și 2016, Sofien Ayari și Ali El Haddad Asufi, au fost puși sub acuzare miercuri, la Paris, a anunțat joi o sursă judiciară, informează AFP.

Deținuți în Belgia, ei au fost remiși pentru scurt timp Franței pentru a fi puși sub acuzare, pentru "complicitate la asasinate, tentative de asasinat și sechestrare în grup organizat și în relație cu o organizație teroristă", în ancheta asupra atentatelor din 13 noiembrie, a precizat sursa.

În total, în jur de 15 suspecți au fost puși sub acuzare sau vizați de un mandat de arestare în această anchetă tentaculară, pe care judecătorii antiteroriști parizieni speră să o finalizeze în 2019.

Deja inculpat în Belgia pentru atentatele din 22 martie 2016, de la Bruxelles (32 de morți), Sofien Ayari era coinculpat cu Salah Abdeslam, singurul membru încă în viață al comandourilor jihadiste din 13 noiembrie, în procesul care a avut loc în februarie pentru schimbul de focuri cu polițiști, la 15 martie 2016, în capitala belgiană, cu trei zile înainte de arestarea lor. Ambii au fost condamnați la 20 de ani de închisoare.

ADN-ul acestui tunisian de 25 de ani a fost găsit în mai multe ascunzători care au servit pentru pregătirea atentatelor de la Paris și Saint-Denis (130 de morți). Anchetatorii îl suspectează că a dorit să comită sau să pregătească un atentat pe aeroportul Amsterdam-Schiphol în paralel cu atacurile pariziene.

În 13 noiembrie, Sofien Ayari se afla la Amsterdam cu un complice, Osama Krayem, preluat la fel ca el de Salah Abdeslam pe o rută a migranților la începutul toamnei lui 2015 și de asemenea pus sub acuzare în acest dosar.

Ali El Haddad Asufi, 34 de ani, este încarcerat în Belgia de la inculparea lui, în iunie 2016, în ancheta asupra atentatelor jihadiste de la Bruxelles. El este suspectat de anchetatori că a fost "în mod recurent" în contact cu membrii celulei jihadiste franco-belgiene. Suspectul a fost în contact de mai multe ori cu Ibrahim El Bakraoui, care și-a detonat o încărcătură explozivă pe aeroportul de la Bruxelles-Zaventem, la 22 martie 2016.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău