Atacurile Rusiei asupra securității informaționale și amestecul în politica R.Moldova, discutate în Parlament
-
08 Februarie 2018 10:40
Parlamentul va discuta joi, 8 februarie, proiectul de declarație prin care condamnă atacurile Federației Ruse asupra securității informaționale naționale și amestecul abuziv în activitatea politică din Republica Moldova.
Propunerea a venit din partea deputaților PDM, dar s-au opus socialiștii, care au calificat intenția drept „jocuri geopolitice” și au îndemnat majoritatea parlamentară să nu caute „dușmani externi”. Deputații au luat o pauză de 30 de minute la solicitarea grupului PL.
Amintim că proiectul declarației a fost înregistrat la 24 ianuarie. Potrivit proiectului, „declarațiile denigratoare la adresa țării noastre și a cetățenilor noștri, blocajele impuse exportatorilor moldoveni, hărțuirea politică a oficialilor moldoveni, inclusiv a unor reprezentanți ai Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova, reprezintă implicarea fățișă a politicului de la Moscova și chiar a unor instituții ruse în politica din țara noastră și indică o atitudine provocatoare și neprietenoasă în raport cu țara noastră”.
În context, este exprimată îngrijorarea față de implicarea unor entități ale Federației Ruse în activitatea politică din Republica Moldova, prin patronarea unor partide de stânga și influențarea alegerilor și se cere încetarea acestor acțiuni.
Inițiativa adoptării declarației aparține unui grup de deputați din fracțiunea Partidului Democrat, grupul Parlamentar Popular European și deputați neafiliați.
Inițiativa a fost înregistrată după ce Duma de Stat din Federația Rusă a adoptat o declarație privind așa-numita discriminare a mass-mediei ruse în Republica Moldova. Potrivit declarației, legea de modificare a Codului Audiovizualului care ar interzice retransmisia în R. Moldova a știrilor și emisiunilor politice din Federația Rusă, ar ”încălca normele de drept internaționale cu privire la libertate de exprimare” și ar constitui ”un nou act antirusesc”.
Parlamentul de la Chișinău a adoptat în decembrie anul trecut, o lege de modificare a Codului Audiovizualului, numită legea anti-propagandă, care interzice indirect retransmisiunea pe teritoriul Republicii Moldova a știrilor și emisiunilor cu caracter politico-militar din Rusia, stat care nu a ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră.