Atacurile cu drone din Arabia Saudită ar putea precede un război cibernetic la nivel larg

  • 23 Septembrie 2019 09:12
Atacurile cu drone din Arabia Saudită ar putea precede un război cibernetic la nivel larg

Recentele atacuri cu drone asupra companiei Saudi Aramco, care au afectat cel mai mare producător petrolier din lume și au întârziat producția de petrol – dând peste cap piețele de gaz și petrol – și pentru care oficialii saudiți îi acuză pe iranieni, ar putea fi continuarea unui război cibernetic total între două țări, care este de mult pe punctul de a începe, potrivit CNBC, citat de mediafax.ro

Recentele atacuri cu drone asupra companiei Saudi Aramco, care au afectat cel mai mare producător petrolier din lume și au întârziat producția de petrol – dând peste cap piețele de gaz și petrol – și pentru care oficialii saudiți îi acuză pe iranieni, ar putea fi continuarea unui război cibernetic total între două țări, care este de mult pe punctul de a începe, potrivit CNBC.

În timp ce saudiții îi acuză pe iranieni, Iranul acuză rebelii Yemeni.

În ultimii ani, Iran a lansat mai mulți viruși computerizați de distrugere împotriva Arabiei Saudite. Industria de petrol și gaze a Regatului arab un a reușit să țină pasul în ceea ce privește apărarea sistemelor, avertizează experți citați de CNBC.

Astfel, investitorii ar trebui să se aștepte pe termen lung la situații de spionaj cibernetic și situații de activități malițioase, precum potențialul atacurilor distructive care afectează companii din regiune, precum Aramco.

Iran și Arabia Saudită antrenează premisele unui război cibernetic de mai mult de un deceniu deja. Activitatea din Gold s-a concentrate asupra companiilor de petrol și gaz, care au împreună mulți terabiți de date cu privire la disponibilitățile de petrol și a sistemului complex de extracție și prelucrare.

La mijlocul anilor 2000, facilitățile nucleare ale Iranului au fost atacate, spre exemplu, de un virus denumit Stuxnet. Software-ul era sofisticat, iar atacatorii îl puteau folosi nu doar pentru a extrage informații dar și pentru a controla sau distruge.

La acel moment, zvonurile indicau spre un efort comun al Israelului cu SUA drept vinovați pentru Stuxnet.

Iran a reacționat într-un mod surprinzător: nu a vorbit aproape deloc despre acest subiect, dar a luat măsuri în anii următori, consider locotenentul colonel Scott Applegate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
-2,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău