Atacuri iraniene asupra bazelor americane din Irak: Moscova i-ar fi oferit Iranului tehnologie de înaltă precizie(presă)

  • 20 Ianuarie 2020 17:55
Atacuri iraniene asupra bazelor americane din Irak: Moscova i-ar fi oferit Iranului tehnologie de înaltă precizie(presă)

Moscova i-ar fi oferit Iranului acces la tehnologia sa de înaltă precizie (localizare) pentru rachetele care au lovit bazele ce adăposteau trupe americane în Irak la 8 ianuarie, afirmă surse rusești, citate de portalul israelian DEBKAfile și Agerpres.

Tehnologia de înaltă precizie, care explică precizia surprinzătoare a loviturilor rachetelor iraniene asupra bazei aeriene americane Ain Al Asad la 8 ianuarie, provenea din Rusia, notează unele media rusești, citând surse militare locale. Acestea susțin că este vorba de sistemul global de navigație GLONASS, care corespunde GPS-ului american și care a avut ca efect reducerea erorii de țintire a rachetelor iraniene la doar 10 metri.

Aceleași surse afirmă că iranienii au lansat 19 rachete împotriva bazei Ain al Asad, în vestul Irakului, dintre care 17 au lovit centrul țintelor lor.

Potrivit unor surse militare citate de DEBKAfile, precizia impactului a surprins într-o oarecare măsură serviciile de informații americane și israeliene, care nu aveau cunoștință de această capacitate iraniană. Importanța acestui aspect se explică prin faptul că, fie că sunt furnizate de Rusia sau construite de Iran prin forțe proprii - rachetele iraniene cu rază scurtă și medie de acțiune pot atinge orice punct din Orientul Mijlociu, care nu este protejat de sisteme antirachetă eficiente pe o rază de 700 km.

Evocând starea de tensiune ce domnea în ziua în care antiaeriana iraniană a doborât avionul de linie ucrainean, cu 176 de persoane la bord, ministrul de externe rus Serghei Lavrov afirmase vineri că cel puțin șase avioane de vânătoare F-35 se aflau în aer în zona de la frontiera cu Iranul în momentul când forțele iraniene se pregăteau de eventualitatea unor represalii militare americane, după ce lansaseră rachete asupra a două baze irakiene care adăposteau militari americani. Lavrov nu a precizat însă dacă avioanele aparțineau forțelor aeriene americane sau celor israeliene, potrivit DEBKAfile.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău