Atacul de la Barcelona a fost revendicat de Statul Islamic

  • 18 August 2017 13:48
Atacul de la Barcelona a fost revendicat de Statul Islamic

Atacul de la Barcelona a fost revendicat de Statul Islamic, grupare jihadistă care și-a asumat responsabilitatea în ultimii ani pentru numeroase atentate teroriste în Europa, scrie romania-actualitati.ro.

La Barcelona, ca și în alte ocazii precedente, teroriștii au recurs la un vehicul care a lovit numeroase persoane aflate pe una dintre principalele artere pietonale ale orașului, ucigând 14 oameni și rănind peste 100.

Reporter: Cătălin Gomboș - Nisa, Berlin, Londra și Stockholm au fost, toate, în ultimele luni ținta unor atacuri similare cu cel de la Barcelona: teroriștii au utilizat vehicule de mari dimensiuni ca arme împotriva unor grupuri mari de civili și au ucis mai mult de 100 de persoane.

De altfel, propaganda oficială a Statului Islamic, distribuită pe internet inclusiv în reviste care sunt publicate în limbi de circulație internațională, le cere membrilor și simpatizanților grupării să folosească orice metodă au la îndemână pentru a lansa atacuri - autovehicule, arme albe, arme de foc - și să urmărească zonele aglomerate și așa-numitele ținte ușoare, unde nu se află obiective strategice, iar prezența forțelor de ordine este redusă. Unele dintre atacurile grupării au fost, însă, mai elaborate: atentatori sinucigași, arme de asalt, grupuri bine organizate.

Parisul și Bruxellesul sunt orașele care au avut cel mai mult de suferit în ultimii ani în urma unor astfel de atacuri. Statul Islamic nu este, însă, singura grupare jihadistă care vizează Europa și nici prima care a organizat atentate în capitale europene.

Teroriști Al Qaida s-au aruncat în aer la Londra, în 2005, iar rețeaua feroviară din Madrid a fost ținta unor sângeroase atentate, soldate cu aproape 200 de morți, în 2004. Adepți ai grupărilor jihadiste au continuat să fie activi în Spania, iar în ultimii ani au fost arestate pentru radicalizare și terorism peste 250 de persoane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău