Atacul de la Bagdad a fost comis cu trei drone, dintre care două au fost ''doborâte'' (surse de securitate)

  • 07 Noiembrie 2021 12:23
Atacul de la Bagdad a fost comis cu trei drone, dintre care două au fost ''doborâte'' (surse de securitate)

Tentativa de asasinare a premierului irakian, Mustafa Al-Kadhimi, duminică, la Bagdad, a fost comisă de ''trei drone, dintre care două au fost doborâte'' de către gărzile șefului guvernului, au declarat două surse de securitate, conform AFP, citat de Agerpres.

Cele trei aparate "au fost lansate dintr-o locație din apropierea Podului Republicii" și apoi au zburat spre Zona Verde, unde se află reședința premierului, a precizat una dintre aceste surse, adăugând că "două drone au fost doborâte" în zbor. Cea de-a treia a reușit să detoneze încărcătura asupra clădirii, rănind două dintre gărzile de corp ale lui Kadhimi, care a scăpat nevătămat.

Un oficial de securitate din cadrul grupării Kataib Hezbollah din Irak, susținută de Iran, a respins duminică sugestiile potrivit cărora grupări irakiene s-ar afla în spatele atacului împotriva premierului.

''Potrivit informațiilor noastre confirmate, nimeni din Irak nu are dorința de a irosi o dronă pe casa unui fost prim-ministru'', a declarat Abu Ali Al-Askari pe Telegram, citat de Reuters.

Kataib Hezbollah și alte miliții din Irak aliate cu Iranul se numără printre grupurile ostile lui Kadhimi.

După atentatul care nu a fost revendicat deocamdată, situația a revenit la calm la Bagdad, deși cu un amplu dispozitiv de securitate în Zona Verde fortificată.

''Situația de securitate este stabilă în Zona Verde", a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor armate, Yehia Rasul, pentru agenția de presă de stat irakiană INA, preluată de EFE.

Funcționarii își desfășurau activitatea în mod normal în Zona Verde, unde se află o serie de clădiri guvernamentale și ambasade străine, iar în zona înconjurătoare era un calm total, în ciuda prezenței intense a forțelor de securitate.

Zona Verde a fost ținta mai multor atacuri în ultimii doi ani, în special atacuri cu rachete, care au vizat ambasada SUA și care au fost atribuite milițiilor pro-iraniene, deși, de obicei, nu sunt revendicate.

Atacul împotriva premierului irakian intervine într-un moment în care situația din Irak este tensionată, după ciocnirile violente dintre manifestanți și poliție, vinerea trecută, în timpul unei demonstrații împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare din 10 octombrie. Confruntările s-au soldat cu doi morți și peste o sută de răniți, mulți dintre ei polițiști.

Mai multe partide irakiene, în special cele care reprezintă milițiile care alcătuiesc unitățile de mobilizare populară ale Irakului (Hashd al-Shaabi) , majoritar șiite și pro-iraniene, care au suferit o pierdere mare de voturi în comparație cu alegerile din 2018, consideră că rezultatele oficiale ale alegerilor au fost falsificate. Susținătorii lor au organizat o tabără de protest în afara Zonei Verzi timp de aproape două săptămâni. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău