Atac pe Podul Londrei: Atacatorul împușcat era un fost deținut condamnat pentru terosim (poliția)

  • 30 Noiembrie 2019 08:45
Atac pe Podul Londrei: Atacatorul împușcat era un fost deținut condamnat pentru terosim (poliția)

Bărbatul care a ucis două persoane vineri pe Podul Londrei era Usman Khan, 28 de ani, fost deținut condamnat pentru terorism, a anunțat sâmbătă șeful brigăzii antiteroriste din Marea Britanie, Neil Basu, notează AFP, preluat de Agerpres.

Acest individ era cunoscut de autorități, fiind condamnat în 2012 pentru infracțiuni teroriste. El a fost eliberat condiționat în decembrie 2018", a declarat Neil Basu într-un comunicat, informând că este în curs de desfășurare o percheziție într-un loc din comitatul Staffordshire, în centrul Angliei.

 

 UPDATE ORA 00:33  Atac pe Podul Londrei: Agresorul avea legături cu "grupări teroriste islamiste" (agenția PA)

 

Individul care a ucis vineri cu cuțitul două persoane într-un atac pe Podul Londrei era cunoscut de poliție și avea legături cu "grupări teroriste islamiste", a informat agenția Press Association citând surse din cadrul serviciilor de securitate, notează AFP.

 

O reuniune de criză a guvernului britanic era în curs de desfășurare vineri seară după acest atac soldat, de asemenea, cu trei răniți și al cărui autor a fost împușcat de poliție.

 

UPDATE ORA 20:56  Atac pe Podul Londrei: Doi trecători și-au pierdut viața (BBC)

 

Două persoane au fost ucise vineri în atacul comis vineri de un bărbat pe Podul Londrei, transmite BBC, citând surse neidentificate, potrivit Reuters.

 

Poliția l-a împușcat mortal pe suspect, care purta o vestă cu explozibili falși.

Polița londoneză a încadrat atacul drept incident terorist.

O sursă guvernamentală a confirmat pentru BBC că doi trecători au decedat, fără a oferi însă alte informații.

 

UPDATE ORA 19:25 Incident pe Podul Londrei: Suspectul împușcat de poliție avea atașat un dispozitiv exploziv fals; mai mulți răniți

 

Poliția britanică a împușcat mortal vineri pe Podul Londrei un bărbat care avea atașat de corp un dispozitiv exploziv fals și care înjunghiase mai multe persoane, într-un incident calificat de poliție ca terorist, transmite Reuters.

'Un număr de alte persoane au fost rănite în acest incident', a afirmat Basu într-o declarație de presă. 'Credem că un dispozitiv care a fost atașat de corpul suspectului era un dispozitiv exploziv fals', a indicat el.

Neil Basu a adăugat că 'ample cordoane de poliție sunt instituite pentru a ne asigura că nu mai rămâne niciun pericol pentru populație'.

El a mai spus că se îndreaptă spre biroul din Downing Street 10 al premierului Boris Johnson pentru o informare completă a acestuia cu privire la incident.

Anterior, Johnson a transmis că este 'ținut la curent cu privire la incidentul de pe Podul Londrei' și că mulțumește 'poliției și tuturor serviciilor de urgență pentru reacția lor imediată'.

O filmare postată pe Twitter arată un grup de vreo șase bărbați luptându-se cu cineva trântit pe trotuarul dintr-un capăt al podului. Unul din bărbați se îndepărtează de locul respectiv ținând în mână un cuțit. În timp ce își întoarce privirea, un polițist înarmat trage o altă persoană de deasupra bărbatului căzut. La scurt timp după aceea se aud două focuri de armă, iar bărbatul aflat pe jos încetează să mai miște.

Serviciul de ambulanță a declarat un 'incident major' în zonă, iar gara London Bridge a fost închisă.

Persoanele aflate în clădirile din apropiere au fost evacuate spre partea de nord a Tamisei de către serviciile de securitate.

Potrivit primarului Londrei, Sadiq Khan, 's-a confirmat că un număr de persoane au fost rănite în atac, unele grav'. 'Vom rămâne uniți și determinați în fața terorismului. Cei care încearcă să ne atace și să ne divizeze nu vor reuși niciodată', a declarat el pentru presă, chemându-i pe londonezi la 'vigilență'.

De peste Ocean, Casa Albă, prin vocea purtătorului de cuvânt Judd Deere, a condamnat atacul și a promis 'sprijin deplin aliatului nostru, Regatul Unit'.

 

UPDATE ORA 17:46 Incident pe Podul Londrei: Poliția anunță că a împușcat un bărbat; incidentul e considerat 'terorist'

 

Poliția britanică a anunțat că forțele sale au împușcat vineri un bărbat într-un incident pe Podul Londrei, incident pe care îl tratează ca pe unul terorist, ca măsură de precauție, transmite Reuters.

În acest stadiu, circumstanțele referitoare la incidentul de pe Podul Londrei rămân neclare', a transmis poliția pe Twitter.

'Totuși, ca măsură de precauție, răspundem la acest incident ca și când este vorba despre unul de terorism. Un bărbat a fost împușcat de poliție', adaugă comunicatul.

Postul Sky News, citând surse neidentificate, a relatat că cel puțin o persoană, care nu era atacatorul, a fost ucisă în incident.

Puțin mai devreme, poliția anunțase că 'a fost chemată la ora 1.58 p.m. la locul unei înjunghieri în apropiere de Podul Londrei'. 'Un bărbat a fost reținut de poliție. Credem că un număr de oameni au fost înjunghiați', indica poliția pe Twitter.

 Serviciul de ambulanță a informat că a trimis echipaje la fața locului.

 *UPDATE-ul este realizat în baza știrilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării știrilor pe fluxul agenției.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău