Atac cu rachetă împotriva unei baze care găzduiește soldați americani în Irak

  • 20 Iunie 2021 15:54
Atac cu rachetă împotriva unei baze care găzduiește soldați americani în Irak

O bază aeriană din vestul deșertic al Irakului, care găzduiește soldați americani, a fost vizată duminică de o rachetă, a anunțat o sursă de securitate, informează AFP, citat de AGERPRES.

Acest tip de atac este de obicei atribuit de Washington aliaților din Irak ai inamicului său iranian.

"O rachetă a vizat baza aeriană Ain al-Assad", a anunțat această sursă, la două zile după ce utraconservatorul Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati a devenit președinte în Iran, alegerea lui fiind salutată de grupările pro-iraniene cele mai radicale din Irak, care duc o campanie pentru expulzarea celor 2.500 de soldați americani desfășurați pe teritoriul irakian în cadrul coaliției anti-jihadiste. Grupările pro-iraniene au salutat acest rezultat electoral ca fiind un "eșec al pionilor americanilor".

În total, 43 de atacuri au vizat interesele SUA de la începutul anului în Irak, fie că este vorba de ambasada de la Bagdad, baze ce găzduiesc soldați americani sau convoaie de logistică ale coaliției.

Recent, aceste atacuri, multă vreme întreprinse cu rachete și bombe plasate la marginea drumului, au escaladat: de patru ori de la mijlocul lui aprilie, drone-capcană au fost lansate împotriva intereselor americane, după modelul atacurilor întreprinse de rebelii yemeniți pro-iranieni houthi împotriva Arabiei Saudite.

În opinia experților, recurgerea la această tehnică semnalizează o escaladare în Irak, unde americanii își retrag în prezent sistemele de apărare aeriană Patriot, însă mențin sistemele C-RAM, care au interceptat deja numeroase rachete.

Dovadă că Washingtonul se îngrijorează în mod vizibil de aceste noi evoluții, el a anunțat în urmă cu zece zile că oferă până la 3 milioane de dolari pentru informații referitoare la atacurile ce le vizează interesele în Irak.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău