Astronautul german Alexander Gerst a predat comanda Stației Spațiale Internaționale cosmonautului rus

  • 19 Decembrie 2018 15:37
Astronautul german Alexander Gerst a predat comanda Stației Spațiale Internaționale cosmonautului rus

Alexander Gerst, primul cetățean german aflat la conducerea Stației Spațiale Internaționale (ISS), care se pregătește să revină joi pe Terra, a predat funcția de comandant al laboratorului științific aflat pe orbita Pământului colegului său rus Oleg Kononenko, relatează DPA.

Misiunea de 190 de zile la bordul laboratorului orbital este cea de-a doua pentru Alexander Gerst și a constat în efectuarea unor experimente ce ar fi fost imposibil de realizat la suprafața Pământului.

Alexander Gerst urmează să se întoarcă pe Pământ într-o capsulă rusească Soiuz, alături de astronauta americană Serena Aunon-Chancellor și de cosmonatul rus Serghei Prokopiev. Zborul celor trei astronauți va dura trei ore și jumătate, conform unui comunicat al NASA.

Capsula Soiuz, comandată de Prokopiev, un pilot experimentat, va ateriza cu ajutorul unei parașute în Kazahstan, unde se află cosmodromul Baikonur.

Alexander Gerst a publicat pe Twitter o fotografie în care poate fi văzută capsula Soiuz și a adăugat un mesaj în care a precizat că trioul de astronauți va ''porni la drum cu acest satelit și va reveni acasă sub forma unei stele căzătoare''. ''Îmi va lipsi acest loc'', a adăugat astronautul.

Experimentatul cosmonaut Igor Kononenko, astronauta americană Anne McClain și canadianul David Saint-Jacques, ultimii doi aflați la prima misiune în spațiu, au ajuns pe ISS la începutul acestei luni pentru o misiune ce va avea o durată de o jumătate de an.

Laboratorul ISS, unul dintre rarele exemple ce marchează cooperarea dintre Rusia și Statele Unite, se află pe orbită din 1998 și se deplasează cu o viteză de 28.000 de kilometri pe oră.

Șaisprezece țări participă la proiectul ISS, care a avut un cost total de peste 150 de miliarde de dolari, finanțat în mare parte de Statele Unite și Rusia.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău